Vācu romantisma filozofijas programmas ietekme uz F.Dostojevska darbiem - Lorencs, Edgars (Latvijas Universitāte, 2015)
Maģistra darba tēma ir „Vācu romantisma filozofijas programmas ietekme uz F.Dostojevska darbiem”. Romantisms pēc sava tematiskā satura un ietekmes ir tikpat nozīmīgs kā tā priekšgājēji – renesanse, klasicisms un apgaismība. Romantisms ir sniedzis iespēju cilvēkam sevi uzlūkot kā bezgalīgi dievišķo būtni, kamēr apgaismības ietvaros, cilvēks ir bijis ierobežots racionālisma ietvaros. Romantisma idejas un tā redzējums uz cilvēku un to pasauli ir aktuāls arī mūsdienu pētniecībā. Romantisms ir bijis tāds strāvojums, kas savulaik ir ietekmējis 19.gs. Eiropas izcilākos filozofus un rakstniekus tālu aiz vācu zemju robežām. Krievu filozofiski orientētais domātājs Fjodors Dostojevskis ir bijis viens no 19.gs. rakstniekiem, kurš izjuta romantisma transformācijas motīvus, kas galvenokārt izpaudās filozofijā, teoloģijā, mākslā un literatūrā. Maģistra darbā tiek izpētīts, kā šī romantisma transformācijas motīvi ir ietekmējuši F.Dostojevska daiļradi. Galvenie vācu romantisma filozofiskās programmas izskatītie motīvi maģistra darba saturā ir apgaismības pretstats romantismam, romantisma filozofiskie un reliģiskie aspekti, jaunās mitoloģijas veidošanas gaita un tā satura elementi romantismā, literārā varoņa sava „Es” dubultošanās un neprāts, ka arī dabas un ironijas atspoguļojums romantismā. Izskatītie motīvi ir pētīti E.T.A.Hofmaņa un filozofiski orientētajā krievu rakstnieka F.Dostojevska literārajos darbos.

The theme of this Master's thesis is “The reflection of German Romanticism philosophy program in F.Dostoyevsky's works”. Romanticism, in terms of its thematic content and impact, is just as important as its predecessors – Renaissance, Classicism and Enlightenment. Romanticism has provided an opportunity for the man to look at himself as an indefinitely divine creature, while during the Enlightenment; the man has been enframed in the framework of rationalism. The ideas and vision of people and the world in Romanticism are also topical for research in modern perspective. Romanticism was a movement, which has once affected the most eminent European philosophers and writers of the 19th century, far beyond the German Land borders. The Russian philosophically-oriented thinker Fyodor Dostoyevsky has been one of the 19th century writers, who has suffered the transformation motives of Romanticism, which were manifested mainly in philosophy, theology, art and literature. This Master's thesis will explore how this Romanticism transformation is reflected in creation of F.Dostoyevsky. The main motifs of German Romanticism philosophical programs examined in this Master's thesis is the contrast between the Enlightenment and Romanticism, the philosophical and religious aspects of Romanticism, the process of the formation of new mythology and the content elements in Romanticism, the doubling and madness of the literary narrator, the reflection of nature and irony in Romanticism. The motifs reviewed have been investigated in the creations of E.T.A.Hoffmann and philosophically-oriented Russian writer F.Dostoyevsky.
The reflection of German Romanticism philosophy program in F.Dostoyevsky's works
Keywords: Filozofija; Vācu romantisms; Krievu filozofiski orientētais domātājs Fjodors Dostojevskis; E.T.A.Hofmanis; Novaliss; Brāļi Frīdrihs un Augusts Šlēgeli