Satīras forma un funkcija Grimmelshauzena romānā "Simplizissimus" - Korotkiha, Olga (Latvijas Universitāte, 2009)
Bakalaura darba „Satīras forma und funkcija Grimmelshauzena romanā „Simplizissimus”” anotācija. Galvenais mērķis petīt Grimmelshauzena romana „Simplizissimus” un to satiīras forma un fukcija balstoties uz romana interpretāciju. “Simplizius Simplizissimus” tas ir Hansa Jakoba Kristoffela fon Grimmelshauzena blēdīga romana barokas stīlā, uzrakstīta 1668/69 gadā. Pārņemts ar Trīsdesmitgada Karu briesmam, kura izpostīja Vāciju no 1618 līdz 1648, “Simplicissimus” ir uzskatīts par pirmo piedzīvojuma romānu. Tas satūr autobiografiskas elementas parņemtas ar Grimmelshauzena pieredzi Trīsdesmitgadu karā. Satīras attēlojums vienmēr bija aktuals. Arī šodien, kad pasaule pardzīvo krīzi, tas ir aktuāla tēma, jo tiek kritizēta valdība. Bakalaura darba struktūra: -Romans „Simplizissimus” barokas kontekstā -Satīras karakteristika, to formas, funkcijas un to īpašības baroka laikā -Satīra Trīsdesmitgadu kara attēlojumā -Romana varoņa satīriskais raksturs -Romanas valoda kā satīras valoda Lai petītu Bakalaura darbā tēmu es analīzēju Grimmelshauzena romānu “Simplicissimus” un izmantotoju vairāku zinātnieku pētījumi un raksti (C. Hohoff, A. Kelletat, K. Horst u. c.). Petījuma rezultātā tika konstatēta kā romans ir uzrakstīts augstāka pakāpē satiriskaja stilā un uz to ir ietekmējuši barokas dzīvesjūtas, Trīsdesmitgadu karš, spāņu romana literatūras forma, menipejas satīras stils un tipiska barokas emblematīka. ATSLĒGVĀRDI: Satīra, Grimmelshauzen, Simplizissimus, Baroka, Emblematika, Trīsdesmitgadu karš.

My Bachelor thesis theme is „The form and function of satire Grimmelshausen’s novel „Simplicissimus”. Main aim to study the form and function of satire in the novel of Grimmelshausen’s „Simplicissimus” leaning against interpretation. Manifestation of Satire was always relevant. Simplicius Simplicissimus is a picaresque novel of the Baroque style, written in 1668 by Hans Jakob Christoffel von Grimmelshausen and published the subsequent year. Inspired by the events and horrors of the Thirty Years' War which had devastated Germany from 1618 to 1648, it is regarded as the first adventure novel in the German language. It contains autobiographic elements, inspired by Grimmelshausen's experience in the war. And nowadays when the world worries crisis, especially government is criticised. Structure of Bachelor thesis: -The novel „Simplicissimus” in the Baroque context -The characteristik, forms, functions and features of satire at the time of Baroque -Satire in the image of Thirty-year war -Satirical character of the protagonist -Satirical language of the novel In my Bachelor thesis are used researches of scientists and their works (C. Hohoff, A. Kelletat, K. Horst etc.). In a result of research is established that the novel is written extremely satirically and was affected by baroque reaction of life, Thirty-year war, the form of the satire and typically baroque Emblem. KEYWORDS: Satire, Grimmelshausen, Simplicissimus, Baroque, Emblem, Thirty-year war.
The Form and Function of Satire Grimmelshausen's Novel "Simplicissimus"
Keywords: Vācu filoloģija