Universāls starpnieks datu glabāšanai mākonī - Salimbajevs, Askars (Latvijas Universitāte, 2011)
Dotā bakalaura darbā ir aprakstīts universāls starpnieks datu glabāšanai mākonī, kas palīdz risināt “piesaistes pie pakalpojumu sniedzēja”(“vendor lock-in”) problēmu. Starpnieks būtībā ir abstrakcijas slānis datu glabāšanas mākoņu pakalpojumiem, kas ļauj izstrādāt lietotnes, kuri nav atkarīgi no konkrētiem pakalpojumu sniedzējiem. Autors izpētīja dažādus datu glabāšanas pakalpojumus, to API un definēja universālu starpnieku datu glabāšanai mākonī, starpnieka protokolu, starpnieka augša līmeņa arhitektūru un uzdevumus. Lai pārbaudīt, ka starpnieks patiešam var risināt uzdoto problēmu, darba ietvaros tika izstrādātas starpnieka prototips un divas lietotnes, kas izmanto starpnieku lai piekļūtu lietotāja failiem mākonī: vienkārša tīmekļa lietotne un Windows virtuālā failu sistēma.

The aim of this thesis is to describe universal proxy for storing data in a cloud that can be used to solve “vendor lock-in” problem. Basically, proxy is an abstraction layer for storing and accesing data that allows to create applications which can use different data storage services and don't depend on specific service providers. Author investigated various data storage services, their API and defined universal proxy for storing data in a cloud: it's protocol, top-level architecture and goals. In order to determine if proxy is really able to solve posed problem author developed proxy prototype and two applications, web application and Windows virtual file system, that use proxy to access user's files in a cloud. Author analyzed achieved results, identified advantages and disadvantages of proxy solution, compared with similar works.
Universal proxy for storing data in a cloud
Keywords: Datorzinātne