1,5 – 3 gadus vecu bērnu runas aktivizēšana pedagoģiskajā procesā pirmsskolā - Kalniņa, Santa (Latvijas Universitāte, 2022)
Kvalifikācijas darba autore: Santa Kalniņa Kvalifikācijas darba temats: „1,5 – 3 gadus vecu bērnu runas aktivizēšana pedagoģiskajā procesā pirmsskolā. Mērķis: pētīt un izzināt 1,5 – 3 gadus vecu bērnu vārdu krājuma aktivizēšanas iespējas pedagoģiskajā procesā pirmsskolā. Darba pirmajā nodaļā aplūkotas teorētiskās literatūras analīze par runas aktivizēšanu 1,5 – 3 gadus veciem bērniem. Tajā tiek iepazīstināts ar runas un valodas jēdzieniem, tiek aplūkota runas pozitīvā ietekme uz bērna attīstību veselumā, bērnu vārdu krājuma paplašināšana pedagoģiskajā procesā. Pētījuma teorētiskā daļa balstās uz B. Brices, D. Markus, D. Dzinteres, D. Augstkalnes, I. Stangaines u.c. autoru atziņām. Otrajā nodaļā tika veikta praktiskā izpēte, kā ar pirkstu rotaļām, rotaļām ar dziedāšanu un spēļu palīdzību var veicināt runas attīstību 1,5 – 3 gadus veciem bērniem pedagoģiskajā procesā. Pētījuma sākumā tika veikts vispārējs bērnu raksturojums, tika veikta izpēte, bērna runas un valodas attīstības novērojums. Pētījuma laikā tika pielietotas dažāda veida rotaļas – pirkstiņu un rotaļas ar dziedāšanu, kā arī tika pielietotas divas spēles. Empīriskā pētījuma beigās tika vēlreiz pārbaudīts bērnu runas un valodas attīstības līmenis, tā progress, kurš tika analizēts. Kvalifikācijas darbs sastāv no 55 lappusēm, tsk. – 5 tabulas, 9 attēli, 13 pielikumi. Izmantoti 37 informācijas avoti. Atslēgas vārdi: 1,5 - 3 gadīgi bērni, rotaļas ar dziedāšanu, pirkstiņu rotaļas, vārdu krājums, valoda, runa.

of the qualification: Santa Kalniņa Topic of the final exam project: “Speech activation in 1,5 – 3 year old children in the pedagogical process at preschool.” Goal: To research and analyse 1,5 – 3 year old children vocabulary activation opportunities in the pedagogical process at preschool. In the first chapter I have examined theoretical literature analysis on speech activation in 1,5 - 3-year-old children. In this chapter, terms ‘speech’ and ‘language’ gets introduced as well as the positive effect on speech in child’s development in general, and the expansion of child’s vocabulary in pedagogical process. The study’s theoretical part is based on the findings of authors B.Brices, D.Markus, D.Dzinteres, D.Augstkalnes, I.Stangaines et al. In the second chapter a case study is conducted and described on how using finger play, playful activities and singing promotes speech development in 1,5 –3 year old children in the pedagogical process. In the beginning of the research, a general children characterization was made as well as research in child’s speech and language development. A few playful activities were used to conduct this research - fingerplay, musical activities and 2 games. At the end of this empirical study, another round of research in speech and language development was conducted and the progress was analysed. The final exam project consists of 55 pages, incl. 5 charts, 9 images, 13 attachments. 37 sources of information. Keywords: 1,5 –3 year old children, musical activities, fingerplay, vocabulary, language, speech.
Speech activation of 1,5 – 3 year old children in the pedagogical process at preschool
Keywords: Pirmsskolas pedagoģija; 1,5 - 3 gadīgi bērni; rotaļas ar dziedāšanu; pirkstiņu rotaļas; vārdu krājums; valoda