Brīvprātīgais darbs Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā - Apine, Linda (Latvijas Universitāte, 2014)
Brīvprātīgā darba tradīcija Latvijā un pasaulē kļūst arvien aktuālāka. Pētījumā tiek aplūkota Latvijas Nacionālajā mākslas muzeja brīvprātīgā darba programma „LNMM Brīvprātīgie”. Aplūkojot brīvprātīgā darba vēsturi, attīstību un darbību kultūras un izglītības jomā, tiek pētīts, kā Latvijas Nacionālais mākslas muzejs organizē programmas „LNMM Brīvprātīgie” darbību. Pētījuma galvenais mērķis ir izpētīt šīs programmas noderīgumu Latvijas Nacionālajam mākslas muzejam. Izmantojot kvalitatīvās pētniecības metodes - daļēji strukturētās intervijas, fokusa grupu diskusijas un novērojumu, tiek izpētīta brīvprātīgo programmas darbības vide un iesaistīto dalībnieku sadarbība. Pētījuma noslēgumā tiek atklātas programmas „LNMM Brīvprātīgie” priekšrocības, trūkumi un nākotnes pilnveidošanās idejas. Atslēgvārdi: brīvprātīgais darbs, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, kultūra, izglītība, pilsoniskā sabiedrība.

The importance of tradition of voluntary work in Latvia and the world has increased. The study looks at the Latvian National Museum of Art volunteering program „LNMM Brīvprātīgie”. Looking at the history of volunteering, development and activity in the area of education and culture, research examines how the Latvian National Museum of Art organizes programs „LNMM Brīvprātīgie” activities. The main goal of the study is to explore the usefulness of this program for the Latvian National Museum of Art. Using qualitative research methods - partly structured interviews, focus group discussions and observation, volunteer program environment and cooperative action is being investigated. Conclusion of the study reveals programs „LNMM Brīvprātīgie” advantages, disadvantages and future development ideas. Keywords: volunteering, Latvian National Museum of Art, culture, education, civil society.
Volunteering at Latvian National Museum of Art
Keywords: Socioloģija