Ergonomiskie darba riski noliktavās un strādājošo agrīnā rehabilitācija - Ruiss, Artis (Latvijas Universitāte, 2014)
Ergonomiskie darba riski noliktavās un strādājošo agrīnā rehabilitācija. Artis Ruiss, zinātniskā vadītāja asoc. prof., Dr. med. Ženija Roja, Maģistra darbs 82 lpp, 27 attēli, 37 tabulas, 48 literatūras avoti, 4 pielikumi. Latviešu valodā. Darbā analizēti noliktavas darbinieku darba vides riski, kas ietekmē nodarbināto muskuļu, skeleta un saistaudu sistēmu (MSSS). Darbs sastāv no trim daļām. Pirmajā daļā analizēta literatūra, kurā secināts, ka mūsdienās darbiniekiem aktuāla veselības problēma ir MSSS slimības un to seku mazināšanai un novēršanai efektīva ir agrīna rehabilitācija. Otrajā daļā aprakstītas pētījumā lietotās metodes. Trešajā daļā analizēti un iztirzāti rezultāti. Secināts, ka nodarbinātie noliktavās pakļauti smagam fiziskam darbam un piespiedu darba pozām, kuras izraisa diskomfortu un sāpes mugurā un plecos, savukārt darbspējas pētītiem darbiniekiem ir lielas. Izstrādāti preventīvie pasākumi ergonomisko risku mazināšanā un pasākumi agrīnās rehabilitācijas veicināšanai.

Ergonomic work risks in warehouses and workers early rehabilitation. Artis Ruiss, supervisor asoc. Prof., Dr. med. Roja Ž. Master thesis, 82 pages, 27 figures, 37 tables, 48 literature references, 4 appendices. In Latvian. Author analyzes the warehouse workers and environmental risks, which cause musculosceletal disorders (MSDs) of the employees. The work consists of three parts. In the first part is analyzed literature, which concludes, that nowdays actual health problem for workers is MSDs and to reduce and avoid the consquences of it, early rehabilitation is effective measure. In the second part is described the methods, that was used in the research. In the third part is analyzed and discussed the results. It was concluded, that emploees in warehouses is exposed to heavy physical load and awkward postures, which causes discomfort and pain in back and shoulders, while work ability is high. Preventive measures and early rehabilitation promotion is prepared to avoid ergonomic work
Ergonomic risks in warehouses and workers` early rehabilitation
Keywords: Darba vides aizsardzība un ekspertīze