Krievijas Federācijas prezidenta Putina saukšana pie kriminālatbildības par kara noziegumiem Ukrainā: juridiskie mehānismi un praktiskās problēmas - Grase, Evelīna (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba “Krievijas Federācijas prezidenta Putina saukšana pie kriminālatbildības par kara noziegumiem Ukrainā: juridiskie mehānismi un praktiskās problēmas” aktualitāte ir neapšaubāmi liela gan Latvijā, gan starptautiski. Krievijas Federācijas uzbrukums Ukrainai ir radījis uztraukumu par drošību un mieru visā pasaulē, jo, kaut arī atšķirīgās pakāpēs, prezidenta Putina karadarbības uzsākšana tiem ir nopietns apdraudējums. Darba mērķis ir atbildēt uz pētījuma jautājumu – kādi ir iespējamie mehānismi Krievijas Federācijas prezidenta Putina saukšanai pie kriminālatbildības par kara noziegumiem? Darba gaitā tiks pētīti gan starptautiskie, gan nacionālie mehānismi, kā arī analizēta tiesu prakse par valsts vadītāju saukšanu pie kriminālatbildības, lai konstatētu iespējamas problēmas, kas varētu rasties prezidenta Putina gadījumā. Lai mērķi sasniegtu, tiks veikti sekojošie uzdevumi: 1) izklāstīta būtiskā teorija, proti, kara nozieguma jēdziens, piemērojamie jurisdikcijas veidi, dedere aut judicare un imunitātes principi, 2) izpētīts, kā minētie principi izpaužas juridiskajos mehānismos kara noziedznieku sodīšanā, 3) analizēti nacionāli un starptautiski tiesību akti, kā arī tiesu prakse par valsts vadītāju saukšanas pie kriminālatbildības par kara noziegumiem, 4) konstatēti iespējami šķēršļi un izaicinājumi prezidenta Putina saukšanai pie kriminālatbildības. Atslēgas vārdi: kara noziegums, jurisdikcija, valsts vadītājs, kriminālatbildība, Ukraina, Krievija, komandieru atbildība, imunitāte.

The bachelor’s thesis “Prosecuting President Putin of the Russian Federation for War Crimes in Ukraine: Legal Mechanisms and Practical Challenges” is undoubtedly relevant not only in Latvia but also internationally. The Russian Federation’s attack on Ukraine has caused concern for security and peace on a worldwide level, because, although in differing severity, President Putin’s initiation of war is a serious threat to both. The bachelor’s thesis aims to answer the question – what are the possible mechanisms for prosecuting President Putin of the Russian Federation for war crimes? While answering the proposed question, both national and international mechanisms will be analysed, and case law concerning the prosecution of heads of state will be explored, to pinpoint possible issues that might arise in the case of President Putin. To achieve the aim, the following tasks have been set: 1) to outline the relevant theory, such as the meaning of war crimes, applicable jurisdiction and the dedere aut judicare and immunity principles, 2) to analyse the effect these principles have on the possible prosecution mechanisms, 3) to explore national and international legislation, as well as case law of the prosecution of heads of state for war crimes, 4) to detect possible obstacles and challenges to prosecuting President Putin. Key words: war crime, jurisdiction, head of state, criminal liability, Ukraine, Russia, command responsibility, immunity.
Prosecuting President Putin of the Russian Federation for war crimes in Ukraine: legal mechanisms and practical challenges
Keywords: Juridiskā zinātne; kara noziegums; jurisdikcija; valsts vadītājs; kriminālatbildība; Ukraina