Apmierinātības ar romantiskajām attiecībām saistība ar uztvertajām paša un partnera vērtībām un gaidām - Elbers, Āris (Latvijas Universitāte, 2022)
Pētījuma mērķis bija papildināt jau esošās zināšanas par apmierinātību ar attiecībām, vērtībām un gaidām romantiskajās attiecībās, salīdzinot respondentu apmierinātības ar attiecībām un vērtību novērtējumu gan par sevi gan par partneri ar atbildēm, ko viņuprāt būtu snieguši respondentu attiecību partneri. Pētījuma izlasi veido 184 pilngadīgi respondenti, kas romantiskajās attiecībās ir vismaz 6 mēnešus. Mērījumu veikšanai tika izmantota portretu vērtību aptaujas saīsinātā versija un apmierinātības ar attiecībām aptauja. Tika noteikts, ka šajā izlasē ir pozitīva cieša korelācija starp mainīgajiem apmierinātība ar attiecībām pašnovērtējums un uztvertā apmierinātība ar attiecībām partnerim. Apmierinātība ar attiecībām pašnovērtējums uzrādīja vidēji ciešu pozitīvu korelāciju ar gaidām par attiecību kvalitātes izmaiņām nākotnē. Refleksija par sevi, uztvertā līdzība un uztvertā uzskatu līdzība vienam par otru uzrādīja dažāda stipruma pozitīvas korelācijas ar apmierinātība ar attiecībām pašnovērtējumu, uztverto apmierinātību ar attiecībām partnerim un ar novērtējumu par attiecību kvalitātes izmaiņām nākotnē. Refleksija par partneri nekorelēja ne ar vienu no izvērtētajiem mainīgajiem.

The aim of this study was to gain additional insights linked to relationship satisfaction, values and expectations in romantic relationships by comparing respondents’ assessments of their own and their partner values and relationship satisfaction as well as the assessments that they believe would be provided by their partner. The sample of the study consists of 184 adult respondents who have been in an on-going romantic relationship for at least 6 months. For measurements the study uses the short version of the Portrait Value Survey and the Index of Marital Satisfaction questionnaires. It was found that in the current study group there is a strong positive correlation between the self-assessed relationship satisfaction and perceived partner’s relationship satisfaction. Self-assessed relationship satisfaction showed a moderately positive correlation with expectations about future relationship quality changes. Self reflection, perceived similarity, and perceived similarity of views about each other showed positive correlations of varying strengths with self-assessed relationship satisfaction, perceived partner’s relationship satisfaction, and expectations about future relationship quality changes. The variable reflection about the partner did not correlate with any of the evaluated variables.
Links Between Romantic Relationship Satisfaction, One's Expectations, and Perceived Value Similarity of Self and Partner
Keywords: Psiholoģija; romantiskās attiecības; apmierinātība ar attiecībām; vērtības; gaidas; kopīgā realitāte