Vīna garšu un smaržu apraksti latviešu valodā semantiskā un pragmatiskā aspektā - Miloševska, Renāte (Latvijas Universitāte, 2024)
Veidi, kā izteikt garšu un smaržu latviešu valodā, pētīti maz, bet pētījumu, kas sniegtu ieskatu garšu un smaržu izteikšanas paņēmienos semantiskā un pragmatiskā aspektā, latviešu valodā nav vispār. Darba mērķis ir izpētīt latviešu valodā lietotos vīna garšu un smaržu nosaukumus semantiskā un pragmatiskā aspektā. Lai sasniegtu mērķi, tika izmantota korpuslingvistikas, aprakstošā un salīdzinošā metode, izveidojot vīna garšu un smaržu aprakstu korpusu, analizējot piemērus, grupējot tos pēc semantiskā lietojuma, kā arī konstatējot pragmatiskās funkcijas. Tika secināts, ka var nošķirt desmit garšu nosaukumu, astoņas smaržu nosaukumu un četras kopnosaukumu semantiskās grupas, un konstatētas astoņas pragmatiskās funkcijas. Šajā pētījuma laukā pastāv iespēja tālākai pētniecībai.

There has been few research into the ways of expressing taste and smell in Latvian, and no research at all into the ways of expressing taste and smell in semantic and pragmatic terms. The aim of this paper is to investigate the semantic and pragmatic aspects of wine flavour and fragrance names in Latvian. To achieve the aim corpus linguistic, descriptive, and comparative methods were used to create a corpus of wine flavour and fragrance descriptions, analysing examples, grouping them according to semantic usage and identifying pragmatic functions. It was concluded that ten semantic groups of flavour names, eight of fragrance names and four of common names could be distinguished, and eight pragmatic functions were identified. There is scope for further research in this area of study.
Semantic and Pragmatic Aspects of Latvian in Descriptions of Wine Tastes and Smells
Keywords: Valodniecība un literatūrzinātne; garšu nosaukumi; smaržu nosaukumi; korpuslingvistika; pragmatika; semantika