2 - 3 gadīgu bērnu sadarbības prasmju veidošana mācību vidē pirmsskolā - Ozoliņa, Vineta (Latvijas Universitāte, 2023)
Kvalifikācijas darba autore: Vineta Ozoliņa Kvalifikācijas darba tēma: “2-3 gadīgu bērnu sadarbības prasmju veidošana mācību vidē pirmsskolā.” Kvalifikācijas darba mērķis: teorētiski izzināt un praktiskā darbībā izpētīt 2-3 gadīgu bērnu sadarbības prasmju veidošanos mācību vidē pirmsskolā, sniegt rekomendācijas pirmsskolas pedagogiem. Pētījums sastāv no divām daļām- teorētiskās un praktiskās. Teorētiskajā pētījuma daļā tiek analizēta pedagoģiskā un psiholoģiskā literatūra par sadarbības prasmju raksturojumu, to noteikšanas kritērijiem un rādītājiem. Raksturota mācību vide. Praktiskajā daļā tiek veikts pētījums: “Kas veicina sadarbības prasmju veidošanu pirmsskolā 2-3 gadīgiem bērniem?” Tiek sniegtas rekomendācijas pirmsskolas darbiniekiem sadarbības prasmju attīstīšanā 2-3 gadīgiem bērniem. Tiek secināts, ka sadarbības prasmes mācību vidē pirmsskolā veidosies drošā vidē (fiziski, emocionāli), bērna attīstībai un interesēm piemērotā vidē rotaļājoties. Veicot bērna spējām atbilstošus uzdevumus, sadzīviskas, ikdienišķas darbības. Darba apjoms: 40 lpp., 8 attēliem, 4 tabulām, 31 literatūras avota. Atslēgas vārdi: sadarbība, caurviju prasmes, mācību vide, pirmsskola.

The author of the qualifying paper: Vineta Ozoliņa Topic of the qualifying paper: “Building children's cooperation skills in a pre-school learning environment” Objective of the qualification paper: theoretically investigate and practically study the development of 2–3-year-old children's cooperative skills in the pre-school learning environment, provide recommendations for pre-school teachers. The study consists of two parts – theoretical and practical. The theoretical part of the study analyses the pedagogical and psychological literature on the characteristics of cooperation skills, their criteria and indicators. The learning environment is described. The practical part includes the study: "What contributes to the development of cooperation skills in pre-school for 2–3-year-old children?" Recommendations are made to preschool staff for developing cooperation skills in 2–3-year-old children. It is concluded that cooperative skills in the learning environment in pre-school will develop in a safe environment (physically, emotionally), when playing in the environment appropriate for the child's development and interests. They develop when performing tasks appropriate for the child's abilities, everyday activities. Volume of the paper: 40 pages, 8 images, 4 tables; 31 sources of literature. Key words: cooperation, cross-cutting skills, learning environment, pre-school.
Building cooperation skills of 2 - 3-year-old children in the learning environment in preschool
Keywords: Izglītības zinātnes; Sadarbība; Caurviju prasmes; Mācību vide; Pirmsskola