Fotoinducēta vielu difūzija šķidrumos - Duboviks, Vladislavs (Latvijas Universitāte, 2009)
Optiski ierosinātas izmaiņas fluorescīna ūdens šķīdumā un DCM izopropanola šķīduma ir pētījuma priekšmets. Eksperimentā tiek izmantota plāna šķīduma kartiņa starp divām stikla plāksnītēm. Zem intensīva nepārtraukta lāzera starojuma notiek krāsvielu molekulu difūzija no lāzerstara centra. Apstarotas vietas apkārtnē ir novērotas šķīduma koncentrācijas izmaņas. Koncentrāciju sadale ir analizēta ar mazjaudīga lāzera safokusētu staru. Pēc ekspozīcijas paraugs ir novietots uz bīdāmu galdiņu, kuru ar konstantu ātrumu pārvieto X virzienā. Tas ļauj iegūt transmisijas profilu, kas ir tieši saistīts ar koncentrāciju.

Optically induced changes in Fluorescein and DCM solutions are under investigation. The experiment uses thin solution layer between two glass plates, which is exposed to CW laser radiation. Under intensive laser illumination transport of dye molecules towards the beam center takes place. The concentration of solution is proved to be changed around the exposed spot. Distribution of concentration is analyzed with low-intensity CW laser focused beam. After exposure the sample is placed on a shifting-tray, which is moved along X axe. This allows us to obtain transmission profile, which is directly related to concentration.
Photoinduced matter diffusion in liquids
Keywords: Fizika