Nekustamā īpašuma pārdošana izsolē - Smilga, Māris (Latvijas Universitāte, 2012)
Darbā apskatītas aktuālākās problēmas, kas saistītas ar nekustamā īpašuma piespiedu izsolēm, par mērķi izvirzot normatīvo aktu nepilnību un prakses problēmu nekustamā īpašuma piespiedu atsavināšanas gadījumā izpēti un ieteikumu normatīvo aktu pilnveidošanai sniegšanu. Pētot minētos jautājumus izmantota plaša un aktuāla tiesu prakse, normatīvie akti un veikts neliels ieskats citu valstu likumdošanā. Darbā iekļauts vispārīgs problēmu apskats par katru no izsoles organizēšanas posmiem, piedāvājot savu ieskatu un ieteikumus šo problēmu risināšanā. Papildus pētītas izsoles no izsoļu teorijas un vēstures skatupunkta. Padziļināti pētīti jautājumi par izsoli ar lejupejošu soli un nekustamā īpašuma ieguvēja ievešanu valdījumā. Tiek secināts, ka izsoļu process nav efektīvs un tiesu praksē konstatējamas daudz nepilnības, kas noved pie nesamērīgi zemām cenām izsolot īpašumu.

The paper addresses the most significant problems related to enforced auction of real estate, with aim of finding regulatory gaps, loopholes and issues related to practice of real estate enforced auctions and giving recommendations to improve legislation and court practice. Researching these issues author uses broad and relevant case law, legislation and gives small insight into laws of other countries. Work provides overview of problems in each stage of organizing enforced auction, offering insights and suggestions to address these challenges. In addition work provides view on auction from historical and auction theory perspective. Paper provides in depth research of questions about the auction with downward step and challenges acquiring the property into possession. Author concludes that the auction process is not effective and that there is lot of flaws concerning practice of courts, leading to abnormally low prices for auctioning the property.
Selling real estate at auction
Keywords: Juridiskā zinātne