Kašmīras reliģisko grupu politiskā radikalizācija pēc 2019. gada - Gaigalniece, Eva (Latvijas Universitāte, 2024)
Kopš 1947. gada, kad Indija un Pakistāna ieguva neatkarību no Lielbritānijas, Kašmīra ir sadalīta starp abām valstīm. Lai arī konflikts ilgst vairāk nekā septiņas desmitgades, teritorijā mīt daudzveidīgas etniskās un reliģiskās grupas, kuras uz Kašmīras teritoriju raugās dažādi, jo grupu uzskatus pamatā ietekmē politika, piederība kādai grupai un reliģijai. Maģistra darba ietvaros tiks pētītas Kašmīrā esošās un ar teritoriju saistītās reliģiskās grupas, to politiskie un reliģiskie uzskati, grupu radikalizācija pirms 2019. gada un pēc tā, kā arī šo uzskatu ietekme uz Indijas – Pakistānas politiku. Maģistra darbā tiek izcelts 2019. gads, jo Indijas parlaments 6. augustā pieņēma rezolūciju par Kašmīras īpašā statusa atcelšanu un štata sadalīšanu, kas izraisīja nepieredzēti lielas blokādes teritorijā un cilvēktiesību pārkāpumu pastiprināšanos. Maģistra darbā tiek izvirzītas trīs hipotēzes, un, lai sasniegtu darba mērķi, tiks pētītas reliģiskās grupas, to darbība pirms un pēc 2019. gada, reliģiskā radikalizācija un citi saistītie aspekti. Darbā izmantotas kvantitatīvās un kvalitatīvās pētījumu metodes.

Since 1947, when India and Pakistan gained independence from Britain, Kashmir has been divided between the two countries. Despite spanning over seven decades, the territory is characterized by a diverse mix of ethnic and religious groups, each interpreting the status of Kashmir through distinct lenses shaped by politics, group affiliation, and religion. Within the framework of the master's thesis, the religious groups in Kashmir and related to the territory, their political and religious views, the radicalization of groups before and after 2019, as well as the influence of these views on India-Pakistan policy will be studied. The choice of the pivotal year, 2019, is emphasized due to the significant events that transpired. On August 6 of that year, the Indian Parliament passed a resolution nullifying the special status of Kashmir and implementing the state's partition. This decision resulted in an unprecedented blockade of the territory and an alarming surge in human rights violations. The Master's thesis posits three hypotheses. To accomplish its objectives, the study will delve into the activities of religious groups before and after 2019, examining aspects such as religious radicalization and related factors. The research employs both quantitative and qualitative methods to comprehensively address the complexities of the subject matter.
Political radicalization of religious groups in Kashmir after 2019
Keywords: Politikas zinātne; Kašmīra; etniskās un reliģiskās grupas; radikalizācija; Indija; Pakistāna