Terorisms kā krimināli sodāms noziedzīgs nodarījums un tā normatīvais reglamentējums - Bumbieris, Kristaps (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darba tēma ir „Terorisms kā krimināli sodāms noziedzīgs nodarījums un tā normatīvais reglamentējums”. Šī darba mērķis ir izpētīt terorisma kā krimināli sodāma noziedzīga nodarījuma normatīvo regulējumu Latvijā, konstatējot tā esošo pietiekamību no reglamentējuma puses Latvijas Krimināllikumā un šajā ziņā pastāvošo problemātiku. Lai sasniegtu mērķi ir izvirzīti šādi uzdevumi: 1) veikt terorisma jēdziena teorētisko izpratņu izpēti; 2) raksturot terorismu un būtiskākos tā veidus; 3) izpētīt dažādu ārvalstu terorisma krimināltiesisko reglamentējumu, kā arī starptautisko organizāciju pieeju terorisma apkarošanai (nepieļaušanai, ierobežošanai, novēršanai); 4) analizēt terorisma kā Krimināllikuma 88.pantā minētā noziedzīgā nodarījuma sastāvu; 5) izanalizēt terorisma reglamentējumu, kas izriet no Krimināllikuma 88.panta; 6) izdarīt secinājumus par terorisma reglamentējuma pietiekamību un izteikt priekšlikumus. Darba problēmas būtība: terorisma krimināltiesiskā regulējuma pietiekamība Krimināllikumā. Iegūtie rezultāti ir secinājumi par Krimināllikumā reglamentēto terorisma kā noziedzīga nodarījuma pietiekamību.

The theme of bachelor’s thesis is „Terrorism as a criminally punishable offense and its normative regulations”. The aim of this work is to explore concept of terrorism as a criminally punishable offense and its normative regulations in Latvia, defining its existing sufficiency from the side of its normative regulation in Latvian Criminal law and in this case existing issues. To achieve these aims, there are highlited specific goals: 1) make research of the definition of terrorism from its theoretical side; 2) characterize terrorism and its essential forms; 3) examine and explore the normative regulations of different foreign state criminal laws, as well as approach to its countering by international organizations (excluding, restricting, avoiding); 4) analyze the structure of terrorism in the 88. paragraph of Latvian Criminal law; 5) analyze regulation of terrorism as an offense which is mentioned in 88. paragraph of Latvian Criminal law; 6) make conclusions about the regulations and sufficiency of these regulations, and make proposals. The essential problem of this work: the sufficiency of normative regulations of terrorism in Latvian Criminal law. Obtained results are conclusions about the sufficiency of terrorism which is regulated in Criminal law.
Terrorism as a criminally punishable offense and its normative regulations
Keywords: Juridiskā zinātne; terorisms; noziedzīgs nodarījums; kiberterorisms; valsts sponsorēts terorisms