Hanzas vēstures attēlojums Latvijas muzeju un ekspozīciju komunikācijā no 1991. līdz 2020. gadam - Bruževica, Rūta (Latvijas Universitāte, 2021)
Maģistra darba mērķis ir novērtēt Hanzas vēstures attēlojuma Latvijas muzeju un ekspozīciju komunikācijā no 1991. līdz 2020. gadam atbilstību aktuālajām pētniecības un sabiedrības tendencēm. Darbā tika aplūkoti un aprakstīti vairāki Latvijas muzeji un ekspozīcijas un veikta šo ekspozīciju Hanzas vēstures attēlojuma analīze un muzeoloģijas metožu pielietojuma analīze. Salīdzinot muzeju un ekspozīciju komunikāciju par Hanzas vēsturi ar Hanzas historiogrāfijas tendencēm un sabiedrības aptaujā iegūtajiem datiem, tika secināts, ka Hanzas attēlojums muzejos bijis atbilstošs Latvijas historiogrāfijas tendencēm, bet neatbilst aktuālajām pamatnostādnēm pētniecībā Eiropā, kā arī nespēj apmierināt sabiedrības pieprasījumu.

The aim of the master's research is to assess the depiction of Hanseatic history in communication of Latvian museums and exposures from 1991 to 2020 to current research and societal trends. The research examined and described a number of Latvian museums and expositions and carried out an analysis of the depiction of Hanseatic history and an analysis of the use of methods of museology. After comparing the communication of museums and expositions with the Hanseatic historiography trends and data from the public survey, it was concluded that the representation of Hanseatic history in museums was consistent with the trends of Latvia's historiography, but did not comply with the current guidelines for research in Europe, nor is it able to meet the public's demand.
Depiction of Hanseatic history in the communication of Latvian museums and exhibitions from 1991 to 2020
Keywords: Vēsture; Hanza; muzeji; historiogrāfija; viduslaiku vēsture