Uzņēmuma “PHARMIDEA” finanšu analīze - Stepanova, Julija (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba tēma: “Uzņēmuma PHARMIDEA finanšu analīze”. Darba pētījuma mērķis – SIA finanšu pārskatu analīze un koeficientu novērtēšana, problēmu atklāšana un priekšlikumu izstrāde. Pētījuma objekts– finanšu analīze. Pētījuma priekšmets - SIA darbības rezultātu finanšu rādītāju koeficientu aprēķins. Darbs sastāv no 3 nodaļām. Pirmā bakalaura darba nodaļā pēta teorētiskos jautājumus par finanšu analīzes termina skaidrojumu un definīcijām. Tā saturs ir dažāds, toties savā būtībā, definīciju pētījums parāda finanšu analīzes svarīgumu dažādiem (ārējiem) lietotājiem, un iekšējiem lietotājiem, pašam uzņēmumam un tanī strādājošajiem. Šajā nodaļā tika atklāta finanšu analīzes mērķis, uzdevumi un principi, pamatojoties uz A.Dūdeles, T.Korsakas, M.Rurānes, E.Zelgalves, un ārvalstu autoru izdevumiem. Tika secināts: jebkuras organizācijas finanšu analīzes rezultāti tiek aprēķināti, pamatojoties uz finanšu atskaišu datiem. Otrā pētījuma nodaļa tika veltīta PHARMIDEA darbības raksturojumam, darbības virzienam. Tika aprakstīta arī situācija farmācijas (tirgus) nozarē, noteikti pētāmā uzņēmuma konkurenti, to pieejamie darbības rezultāti. Autors veica PEST analīzi. 2021.g. salīdzinot ar 2018.g. “farmaceitisko pamatvielu un farmaceitisko preparātu ražošanas” apakšnozarē samazinājās: saistību īpatsvars bilancē; īstermiņa saistību īpatsvars bilancē; saistības pret pašu kapitālu. Ievadā izvirzītā hipotēze: ārējie ietekmējošie faktori atsevišķu nozaru uzņēmumiem var ietekmēt finanšu rādītājus, - šajā nodaļā daļēji apstiprinājās, jo farmācijas nozares atsevišķiem uzņēmumiem nenozīmīgi samazinājās finanšu rādītāju koeficienti. Silvanolam 2021.g. bija būtisks apgrozījuma samazinājums par (-13,0 %). Nozarē 2021.g. samazinājās: saistību īpatsvars bilancē; īstermiņa saistību īpatsvars bilancē; saistības pret pašu kapitālu. Trešajā nodaļā tika veikts PHARMIDEA finanšu rādītāju aprēķins un analīze. Šajā nodaļā hipotēze apstiprinājās daļēji.

Bachelor thesis topic: "Financial analysis of the company PHARMIDEA". The purpose of the work study is the analysis of the financial statements of SIA and the evaluation of coefficients, the discovery of problems and the development of proposals. The object of the study is financial analysis. The subject of the study is the calculation of coefficients of financial indicators of the performance of SIA. The work consists of 3 chapters. The first part of the bachelor's thesis explores theoretical questions about the explanation and definitions of the term financial analysis. Its content is different, but in its essence, the study of definitions shows the importance of financial analysis for various (external) users, and internal users, for the company itself and its employees. In this chapter, the purpose, tasks and principles of financial analysis were revealed, based on the publications of A. Dūdeles, T. Korsakas, M. Rurānes, E. Zelgalves, and foreign authors. It was concluded: the results of the financial analysis of any organization are calculated based on the data of financial reports. The second chapter of the study was devoted to the characteristics of PHARMIDEA's activity, direction of activity. The situation in the pharmaceutical (market) sector was also described, the competitors of the researched company were determined, and their available performance results. The author conducted a PEST analysis. 2021 compared to 2018 year in the sub-sector of "production of pharmaceutical basic substances and pharmaceutical preparations" the share of liabilities in the balance sheet decreased; the proportion of short-term liabilities in the balance sheet; liabilities to equity. The hypothesis put forward in the introduction: the external influencing factors of companies of certain industries can affect the financial indicators, was partially confirmed in this chapter, because the coefficients of financial indicators of certain companies of the pharmaceutical industry decreased insignificantly. Silvanol in 2021. there was a significant decrease in turnover by (-13.0%). In the industry in 2021 decreased: the proportion of liabilities in the balance sheet; the proportion of short-term liabilities in the balance sheet; liabilities to equity. In the third chapter, the calculation and analysis of PHARMIDEA's financial indicators was performed. In this chapter, the hypothesis was partially confirmed.
Financial analysis of the company “PHARMIDEA”
Keywords: Ekonomika; PHARMIDEA; finanšu analīze; koeficienti; farmācija