Cimdu adītāja, stāstniece Jette Užāne un viņas performance - Apsīte, Elīna (Latvijas Universitāte, 2020)
Darbā “Cimdu adītāja, stāstniece Jette Užāne un viņas performance”, izmantojot naratatīva pētījuma metodes, biogrāfisko, autobiogrāfisko un performances pieeju, tiek atklāta cimdu adītājas J.Užānes naratīva veidošanas un darbības dažādie aspekti. J.Užānes devums - lietišķā māksla (cimdu adīšanas) un performance (cimdu stāsti, pasaules uzskats dienasgrāmatās, cimdu izrādes) tiek ievietots plašākā folkloras tradīcijas izpētes kontekstā. J.Užāne atjauno un paplašina cimdu adīšanas tradīciju – pētot etnogrāfisko rakstu un krāsu salikumu nozīmi, viņa atklāj jaunu telpu radīšanai, saglabājot tradīcijas kodolu. J.Užāne cimdam piešķir jaunu jēgu un rada mākslas darbus. Tiek secināts, ka sabiedrība, līdz ar J.Užāni, konstruē etnopersonu Cimdu Jettiņu, kas iemieso sevī dzīvās tradīcijas, jaunrades un tautas vērtību kodu.

In the Master’s Thesis “Mitten knitter, storyteller Jette Užāne and her performance” the formation and actions of J Užane’s narrative’s aspects are being revealed through the narrative research methods, biographical and autobiographical approach. J. Užānes work – liberal arts (mitten knitting) and performance (stories of mittens, world views through diaries, theatre performances about mittens) is being put into a wider context of folkloristic research tradition. J. Užane renews and widens the mitten knitting tradition; by examining themeaning of ethnographic pattern and color combinations she reveals new space for creation, while still maintaining the code of tradition. J. Užāne grants new meaning to mittens and creates works of art. It is being concluded that society along with J. Užāne constructs an etno-person Cimdu Jettiņa (Mitten Jetina), that embodies the living tradition’s, new creation’s and nations ethical code.
Mitten knitter, storyteller Jette Užāne and her performance
Keywords: Filoloģija; cimdi; vizuālā biogrāfija; performance; folklora; dzīvesstāsts