Altmana modelis un tā pielietojums Latvijā - Kuzina, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2007)
Mūsdienās, kad ir ļoti jūtama ārējās vides ietekme uz uzņēmuma saimniecisko darbību, ir svarīgi novērtēt uzņēmuma finanšu stāvokļa izmaiņas un operatīvi reaģēt uz ārējās vides izmaiņām. Lai precīzi novērtētu uzņēmuma finansiālo stāvokli, ir nepietiekami analizēt atsevišķus finansiālos koeficientus, papildus ir vēlams veikt arī bankrota prognozēšanas analīzi. Darba mērķis ir novērtēt bankrota prognozēšanas modeļa precizitāti Latvijā, izmantojot Altmana oriģinālo modeli, un izstrādāt jaunu modeli, kas būtu piemērots Latvijas uzņēmumu vērtēšanā. Veicot uzņēmumu finansiālā stāvokļa vērtējumu, autore secināja, ka ne vienmēr finanšu rādītāji var norādīt uz finanšu neveiksmi. Altmana bankrota prognozēšanas modeļa precizitāte Latvijas uzņēmumiem ir tikai 68%, tāpēc tika veikta modeļa pārvērtēšana. No jauna izveidoto modifikāciju precizitāte sastādīja vidēji 90%.

Nowadays, when external environment affects the company’s business activities very much, it is important to evaluate the company’s financial state and it changes as well as react to external environment changes immediately. For the evaluation of financial state it is not enough to analyze individual accounting ratios. In addition, it is desirable to perform bankruptcy prediction analysis. The purpose of the work is to evaluate the accuracy of bankruptcy prediction model in Latvia, applying the most well-known Altman model, as well as to develop new model, which will be more corresponding for evaluation of Latvia’s companies. Performing the financial evaluation of the company, the author came to the conclusion that financial ratios not always can indicate financial difficulties. Predictive accuracy of the Altman Z-model for Latvia’s companies is only 68%, therefore re-estimation of the model was performed. Accuracy of re-estimated modifications composed 90% on average.
The Altman model and its application in Latvia
Keywords: Ekonomika