Putnu daudzveidība un izplatība Rīgas centrālās daļas parkos - Putniņa, Karlīna (Latvijas Universitāte, 2022)
Pilsētvidē nepietiekami tiek analizēta tās zaļo zonu urbānā struktūra un to raksturojošie rādītāji, lai novērtētu un saglabātu tajos esošo putnu daudzveidību, tādējādi nodrošinot ilgtspējīgu pilsētas parku pārvaldību. Pētījuma ietvaros tika apsekoti pieci Rīgas pilsētas centrālās daļas parki ar transektu metodi no 2021. gada aprīļa līdz jūnijam, uzkrājot datus par putnu sugu skaitu, daudzumu un izplatību. Izmantojot NMS ordinācijas un regresijas analīzes metodes, dauzveidības un izlīdzinātības indeksus, tika atklāts, ka parku platība statistiski būtiski ietekmē putnu daudzveidību, un parāda koku, ūdensobjektu un niedrāju dzīvotņu nozīmi putnu daudzveidības saglabāšanā.

In the urban environment, the urban structure and characteristics of its green zones are insufficiently analyzed to assess and conserve their existing bird diversity to ensure the sustainable management of urban parks. Within the framework of the study, five parks in the central part of Riga were surveyed using the transect method from April to June 2021, collecting data on bird species richness, abundance and distribution. Using NMS ordination and regression analysis methods, diversity and evenness indices, it was found that the park area has a statistically significant impact on bird diversity and shows the importance of trees, water bodies and reed habitats in maintaining bird diversity.
Bird diversity and distribution in the parks of the central part of Riga
Keywords: Vides zinātne; urbānā dzīvotne; bioloģiskā daudzveidība; urbanizācija; parka platība; zili-zaļā infrastruktūra