Primārā aprūpe radikulopātijas pacientiem - Meļņikova, Ludmila (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darba tēma „Primārā aprūpe radikulopātijas pacientiem”. Tēmas aktualitāti nosaka: radikulopātija ir sarežģīta slimība ar dažādiem cēloņiem. Svarīgi, lai medicīnas speciālisti varētu pareizi uzstādīt diagnozi, noteikt visefektīvāko ārstēšanas veidu un veikt kvalitatīvu pacientu aprūpi. Veselības aprūpes pakalpojumu sniedzējam ir vajadzīgs rentabls, precīzs un neinvazīvs veids, lai apstiprinātu diagnostiku un noteiktu vai pacientus var pienācīgi ārstēt primārajā aprūpē. Aktuāli, lai pacienti saņem informāciju par efektīvām pašaprūpes iespējām un ieteikt palikt aktīviem (jo imobilizēti muskuļi, var kļūt jūtīgi pret sāpēm). Novērtējot reakciju uz terapiju, uzmanība jāpievērš sāpju, garastāvokļa un funkciju uzlabošanai. Pētījuma mērķis ir noskaidrot primārās aprūpes efektivitāti pacientiem ar radikulopātiju. Pētījuma uzdevumi ir izpētīt zinātnisko literatūru par radikulopātiju; izveidot anketu un veikt anketēšanu; apkopot un izanalizēt iegūtos datus; izdarīt secinājumus. Izvirzītā pētījuma hipotēze: lielāko daļu pacientus ar radikulopātiju var efektīvi (veiksmīgi) vadīt primārajā aprūpē. Pētījuma instruments: aptaujas anketa. Pētījuma metode: kvantitatīva metode - anketēšana. Pētījumā piedalījās 72 pacienti ar radikulopātiju. Pētījuma rezultāti parāda primārās aprūpes efektivitāti pacientiem ar radikulopātiju. Pētījums apstiprināja, ka, ārstējoties ambulatori ar diagnozi radikulopātija respondentiem ir uzlabojumi veselības stāvoklī. Iegūtie rezultāti hipotēzi apstiprināja. Atslēgvārdi: primārā aprūpe, pacienti, radikulopātija, sāpes, mugurkauls, diagnoze

Bachelor's paper "Primary Care for Radiculopathy Patients". Topicality of the topic is determined: radiculopathy is a complicated disease with various causes. It is important for medical professionals to correctly diagnose, determine the most effective treatment and quality care for patients. A healthcare provider needs a cost-effective, accurate and non-invasive way to confirm diagnosis and to determine if patients can be adequately treated in primary care. Actual for patients to receive information on effective self-care options and recommend staying active (because immobilized muscles can become pain sensitive). When evaluating the response to therapy, attention should be paid to improving the pain, mood and function. The aim of the study is to find out the effectiveness of primary care in patients with radiculopathy. Research tasks are to investigate scientific literature on radiculopathy; create a questionnaire and make a questionnaire; collect and analyze the data obtained; draw conclusions. Hypothesis of the research: most patients with radiculopathy can effectively (successfully) manage primary care. Research tool: questionnaire. Research method: quantitative method - questionnaire. The study included 72 patients with radiculopathy. The study results show the effectiveness of primary care patients with radiculopathy. The study confirmed that in the treatment of outpatients with diagnosis of radiculopathy respondents have improvements in their health status. The obtained results confirmed the hypothesis. Keywords: primary care, patients, radiculopathy, pain, backbone, diagnosis.
Primary Care for Radiculopathy Patients
Keywords: Medicīna