Epidemioloģisku situāciju uztveres telpiskā monitoringa rīka izveide - Daukša, Gatis (Latvijas Universitāte, 2021)
Darba mērķis ir pētīt kā cilvēku uzskati, par kontaktu ar potenciāli saslimošu, atšķiras no ekspertu viedokļa, lai apzinātos kādi ir iespējamie veidi kā labāk samazināt atšķirību šajos uzskatos, kā uzlabot jau esošas sistēmas, kā monitorēt cilvēku attieksmi pret pandēmiju un atvieglot šo procesu. Par darba pamatu aptaujāto ikdienas cilvēku un ekspertu viedokļu salīdzinājumam, kalpos kursa darbā izveidota aptauja, kurā ir ievākta 32 cilvēku atbildes. Izmantojot šo aptauju, tiks ievāktas atbildes no cilvēkiem ar zināšanām par epidemioloģiju jeb ekspertiem un salīdzināts abu grupu viedoklis. Darba rezultātā tiks noskaidrots vai aptaujāto ikdienas cilvēku un ekspertu viedokļi, par epidemioloģiskiem draudiem telpā, būtiski atšķiras viens no otra. Tiks izstrādāts rīks, kas atvieglo monitorēt izmaiņas cilvēku telpiskā draudu uztverē par epidemioloģisku situāciju. Tiks aprakstītas potenciālās iespējas rīkam, kas monitorē cilvēku attieksmi pret pandēmiju.

The aim of the work is to study how people's views on contact with a potentially ill person differ from experts point of view, to identify possible ways to better reduce the gap in these views, improve existing systems, monitor people's attitudes to the pandemic and improve this process. As a basis for comparing the opinions of the surveyed everyday people and experts, a survey was created in the course work, in which the answers of 32 people have been collected. Using this survey, responses will be collected from people with knowledge of epidemiology (later called experts), and the views of both groups will be compared. As a result of the work, it will be clarified whether the opinions of the surveyed everyday people and experts about the epidemiological threats in the space differ significantly from each other. A tool will be developed to facilitate the monitoring of changes in people's perceptions of the spatial threat of an epidemiological situation. The potential of a tool to monitor human attitudes to a pandemic will be described.
Development of a spatial monitoring tool for the perception of epidemiological situations
Keywords: Datorzinātne; COVID-19; kvazieksperimenti; stimuli; telpiskā uztvere