Revīzijas loma uzņēmuma finanšu krāpšanas riska pārvaldībā - Kaļāne, Ksenija (Latvijas Universitāte, 2025)
Maģistra darba ietvaros tika pētīts revīzijas jēdziens, būtība un norise, izcelot revīzijas lomu uzņēmuma finanšu krāpšanas riska pārvaldībā. Papildus tika apskatīti finanšu krāpšanas būtība, veidi un atklāšanas gadījumi starptautiskajā praksē. Tika veikta revidentu aptauja, lai noteiktu revidentu viedokli par finanšu krāpšanas novēršanas metodēm un revīzijas lomu finanšu krāpšanas novēršanā. Pētījuma rezultātā darba autore secina, ka revīzija var palīdzēt uzņēmumiem labāk pārvaldīt un pat samazināt finanšu krāpšanas risku, tomēr pastāv virkne izaicinājumu, kurus var uzveikt, īstenojot plašu pasākumu kopumu revīzijas speciālistu skaita palielināšanā un mūsdienu tehnoloģiju pielietošanā.

The master's thesis studied the concept, nature and process of auditing, highlighting the role of auditing in managing a company's financial fraud risk. In addition, the nature, types and detection cases of financial fraud in international practice were examined. A survey of auditors was conducted to determine the auditors' opinion on financial fraud prevention methods and the role of auditing in financial fraud prevention. As a result of the study, the author of the thesis concludes that auditing can help companies better manage and even reduce the risk of financial fraud, however, there are a number of challenges that can be overcome by implementing a wide range of measures to increase the number of audit specialists and use modern technologies.
The role of the audit in financial fraud risk management of the company
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; revīzija; finanšu krāpšana; finanšu krāpšanas novēršana; audit; financial fraud