Urīnpūšļa ilgkatetra aprūpe vispārējas aprūpes māsas praksē - Medne, Līva (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darba tēma “Urīnpūšļa ilgkatetra aprūpe vispārējas aprūpes māsas praksē”. Tēmas aktualitāti nosaka tas, ka urīnpūšļa ilgkatera ievietošana ir viena no stacionārā visbiežāk lietotajām procedūrām, kā arī pamatojoties uz to, ka māsām jāievēro urīnpūšļa ilgkatetra aprūpe, novēršot iespējamu infekcijas risku. Darba mērķis ir noskaidrot, vai pacientam atrodoties stacionārā, tiek pielietota droša urīnpūšļa ilgkatetra aprūpe vispārējas aprūpes māsas praksē. Lai pētījuma mērķi sasniegtu, tika analizēta literatūra, izveidota aptauja māsām, izveidoti vairāki uzdevumi, veikts pētījums par tēmu, apkopoti rezultāti, veikti secinājumi un ieteikumi. Darbs sastāv no 6 nodaļām, 8 apakšnodaļām, 8 secinājumiem, 3 ieteikumiem un 2 pielikumiem. Izmantoti 21 literatūras avoti. Bakalaura darbā izmantota kvantitatīva pētījuma metode, ar pētījuma instrumentu – autores veidotu aptaujas anketu, kura sastāv no 19 jautājumiem. Iegūtie rezultāti atspoguļoti diagrammās un norādīti procentos un skaitliski. Darbs sastāv no 48 lappuses. Apkopojot rezultātus un balstoties uz mērķi var secināt, ka lielākajai daļai respondentu darba stāžs ir vairāk par 10 gadiem, kas nozīmē, ka tieši māsas ar lielāku darbu stāžu un pieredzi visprecīzāk ievēro pacienta drošību stacionārā urīnpūšļa ilgkatetra aprūpes laikā, taču arī respondenti ar mazāku darbu stāžu ievēro pacienta drošību. Gandrīz visi respondenti veic pilnvērtīgu pacienta izglītošanu, lai veicinātu pacienta līdzvērtību ārstniecības procesos un pēc iespējas ātrāk novērstu ar urīnpūšļa ilgkatetra ievadi saistītās komplikācijas. Visi respondenti veica novērošanas darbības pirms un pēc katetra ievades un novērtē pacienta veselības stāvokli. Apkopjot rezultātus var secināt, ka māsas ievēro pacientu drošību stacionārā urīnpūšļa ilgkatetra aprūpes laikā.

Bachelor`s thesis topic “Care of indwelling urinary catheter in general nursing practice” The topicality of the topic is determined by the fact that the insertion of indwelling catheter is one of the most frequently used in patient procedures and also based on the fact that nurses must follow the care of indwelling urinary catheter, preventing a possible risk of infection. The aim of the work is to find out whether safe indwelling urinary catheter care is used in nursing pratic while the patient is in the hospital. In order to achieve the goal of the research the literature was analyzed, a survey was created for nurses, serveal tasks were created, research was conducted on the chosen topic, results were summarized, conclusions and recommendations were made. The work consists of 6 chapters, 8 subsections, 8 conclusions, 3 recommendations and 2 appendices. 21 literature sources were used. The bachelor`s thesis uses the quantitative research method, with the research tool – a questionnaire created by author, which consists of 19 questions. The obtained results are reflected in the charts and indicated ir percentages and numerically. The work consists of 48 pages. Summarizing the results and based on the goal it can be concluded that the majority of respondents have more than 10 years of work experience, which indicates that nurses with greater work experience who most accurately observe patient safety during inpatiet urinary bladder indwelling catheter care. However, respondents with less work experience also observe the patient`s safety. Almost all respondents carry out comprehensive patient education un order to promote the patient`s participation in treatment processes and prevent complications related to urinary catheter insertion as promptly as possible. All respondents performed monitoring activities before and after catheter insertion and assessed the patient`s health status. In summary the results, it can be concluded that nurses observe patient safety during inpatient urinary bladder indwelling catheter care
Care of indwelling urinary catheter in general nursing practice
Keywords: Veselības un sporta zinātnes; Higiēna; Ilgkatetrs; Urīnpūšļa; Drošība; Māsas