Mikrouzņēmuma nodokļa ieviešanas nozīme uzņēmējdarbības veicināšanā un uzņēmējdarbības administratīvā sloga mazināšanā - Zubkovs, Oļegs (Latvijas Universitāte, 2015)
Latvijā kopš 2010.gada ir spēkā LR Mikrouzņēmumu nodokļu likums, kura ieviešanas mērķi bija veicināt uzņēmējdarbības attīstību un mazināt to administratīvo slogu. Tāpēc maģistra darba mērķis ir izpētīt mikrouzņēmuma nodokļa regulējumu Latvijā un līdzīgu regulējumu ārvalstīs, izvērtēt mikrouzņēmuma nodokļa regulējuma ietekmi uz uzņēmējdarbības attīstību un uzņēmējdarbības administratīvo slogu, izvērtēt tā ietekmi uz uzņēmuma saimnieciskās darbības rezultātu, kā arī sniegt priekšlikumus mikrouzņēmuma nodokļa regulējuma uzlabošanai. Pētījuma rezultātā tika noskaidrots ārvalstu “mikrouzņēmuma” definīcijas, analizēti mikrouzņēmumu regulējums Latvijā, Francijā un Rumānijā, novērtēts mikrouzņēmumu nodokļu maksātāja administratīvais slogs Latvijā. Pamatojoties uz pētījuma rezultātiem, izstrādāti priekšlikumi mikrouzņēmuma regulējuma uzlabošanai. Atslēgas vārdi: mikrouzņēmums, saimnieciskās darbības veicēji, mikrouzņēmumu nodoklis, mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statuss, MUN, grāmatvedības uzskaites sistēmas.

The law on Microenterprise Tax in Latvia was accepted in 2010. The main purpose of the law is to promote business development and reduce the administrative burden on microenterprises. Therefore the aims of Master Thesis are to investigate the Latvian legislation on Microenterprise Tax and analogous legislation abroad, to evaluate the impact of the law on development and the administrative burden that it puts on businesses as well as to evaluate its impact on the operating results and make proposals for improving the Law on Microenterprises Tax. The study analysed foreign "Microenterprise" definition, researched the regulation on Microenterprises in Latvia, France and Romania, evaluated administrative burden on Microenterprise Taxpayers. On the basis of study results, author provides proposals for improving regulation on Microenterprises. Key words: Microenterprise, economic operators, Microenterprise Taxpayer, accounting systems.
The role of microenterprise tax in promoting entrepreneurship and reducing business administrative burdens
Keywords: Ekonomika; mikrouzņēmums; saimnieciskās darbības veicēji; mikrouzņēmumu nodoklis; mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statuss; MUN