Bērnībā piedzīvotās emocionālās nevērības pazīmju saistības ar trauksmes iezīmēm pieaugušo vecumā - Bramnika, Viktorija (Latvijas Universitāte, 2024)
Pētījuma mērķis bija padziļināti izprast emocionālas nevērības konstruktu, tā mērīšanas instrumentus un noskaidrot, vai bērnībā piedzīvotām emocionālas nevērības pazīmēm ir saistības ar trauksmes iezīmēm pieaugušo vecumā. Pētījumā tika izmantotas divas aptaujas – “Spīlbergera trauksmes aptaujas trauksmes iezīmju apakšskala (State-Trait Anxiety Inventory/STAI/, Spilberger, 1983), kuru Latvijā ir adaptējusi D. Škuškovnika (šī darba ietvaros tā tika stilistiski uzlabota) un “Emocionālas nevērības pazīmju aptauja”, kura tika izstrādāta šī darba ietvaros (Bramnika, Vanags, 2024). Pētījumā piedalījās 203 respondenti, no kuriem 165 bija sievietes, 37 vīrieši un viens cita dzimuma respondents. Pētījuma varēja piedalīties tikai respondenti, kuriem bērnībā bija regulāra saskarsme ar abiem bioloģiskajiem vecākiem. Respondentu vecums variēja no 18 līdz 70 gadiem (M = 37,9, SD = 10,8). Pētījuma rezultāti norāda uz to, ka bērnībā piedzīvotām emocionālas nevērības pazīmēm ir statistiski nozīmīgas vidēji ciešas saistības ar trauksmes iezīmēm pieaugušo vecumā un šādas saistības pastāv neatkarīgi no tā, ar kuru no vecākiem tika piedzīvota emocionāla nevērība. Tādējādi secināms, ka piedzīvojot emocionālas nevērības pazīmes ar vienu vecāku, pastāv risks, ka ar otro vecāku attiecības bērnībā ir bijušas līdzīgi emocionāli nevērīgas.

The aim of the study was to thoroughly analyse the “emotional neglect” construct, its measurement tools, and to determine whether signs of emotional neglect experienced in childhood are associated with anxiety traits in adulthood. Two surveys were used in the study – the State-Trait Anxiety Inventory (STAI), Spilberger (1983), adapted by D. Škuškovnika in Latvia (it was stylistically improved during this study), and the “Emotional Neglect Signs Questionnaire”, developed during this study (Bramnika, Vanags, 2024). 203 respondents participated in the study, of whom 165 were female, 37 were male, and one identified as another gender. Participants’ ages ranged from 18 to 70 years old (M = 37.9, SD = 10.8). Only participants who had regular contact with both biological parents during childhood were eligible to participate in the study. The results of the study indicate that signs of emotional neglect experienced in childhood are statistically significantly associated with trait anxiety in adulthood, and that these associations exist regardless of which parent the emotional neglect was experienced from. Experiencing signs of emotional neglect with one parent poses a risk that the relationship with the other parent during childhood has been similarly emotionally neglectful.
The Relationship Between Childhood Emotional Neglect Signs and Anxiety Traits in Adulthood
Keywords: Psiholoģija; emocionāla nevērība; trauksmes iezīmes; emotional neglect; trait anxiety