Identitātes problēmas un trimdas diskurss Tahara Ben Dželuna romānos - Smirnova, Aļina (Latvijas Universitāte, 2015)
Darbs pēta Magribas (Ziemeļāfrikas) tautu - marokāniešu, alžiriešu un tunisiešu identitātes problēmas imigrācijas kontekstā, un analīzē ar šo tēmu saistītus marokāniešu rakstnieka Tahara Ben Dželuna romānus. Pētījumā tiek izmantota literārā diskursa analīze, kurā ir iekļauta gan valodniecība, gan literatūrzinātne, gan kultūras un starpkultūru stūdijas. Mentalitāšu atšķirības, kas izpaužas reliģijas, kultūras un tradīciju jomā, kļūst par Ziemeļāfrikas izcelsmes imigrantu nespējības iemesli pilnīgi integrēties Francijas sabiedrībā. Tahars Ben Dželuns savos romānos raksturo šo fenomēnu kā trimdu, kuras veids var atšķirties un ir atkarīgs no cilvēka dzīves pieredzes un uztveres. Ben Dželuna romānos trimdas tēlu ietekmē galveno varoņu loma kopienas ietvaros.

The subject of the present study is the identity issues of the Maghrebians (North Africans), i.e. Moroccans, Algerians and Tunisians in the context of immigration, as well as the literary discourse analysis comprising this topic in the novels of the Moroccan writer Tahar Ben Jelloun. The methodology of our research is the literary discourse analysis. This includes linguistics, literature, cultural, and intercultural studies. The mentality differences represented by the religion, culture and traditions prevent the Maghrebian immigrants’ integration in the French society. That phenomenon is appointed as exile in the novels of Tahar Ben Jelloun, and it can have different interpretations depending on the character’s role in the community, his personal experience and his worldview.
Identity issues and discourse of exile in the novels of Tahar Ben Jelloun
Keywords: Valodniecība; frankofonijas literatūra; imigrācija; trimda; Magribs; identitāte