Skolēnu vārdu krājuma paplašināšana vācu valodā ar un bez informācijas un komunikācijas tenoloģiju palīdzības 8. un 9. klasēs - Zālīte, Jūlija (Latvijas Universitāte, 2023)
Laikā, kad informācijas un komunikācijas tehnoloģijas tiek izmantotas visās izglītības nozarēs, aktuāls kļūst jautājums, vai mobilie tālruņi un dažādie digitālie rīki spēj palīdzēt apgūt svešvalodu. Pētījumā analizētas 8. un 9. klases vācu valodas mācību stundas, kurās tika apgūts jauns vārdu krājums par dabas tēmu ar informācijas un komunikācijas tehnoloģiju palīdzību un bez tām. Šī darba mērķis ir noteikt, kādā veidā skolēni – jaunieši apgūst veiksmīgāk jaunu vārdu krājumu: izmantojot jaunākās tehnoloģijas vai mācoties vārdiņus klasiskajā veidā ar vārdnīcas un pierakstu burtnīcas palīdzību. Mācību stundu izpētes gaitā tika noskaidrots, ka īstermiņā ar komunikāciju un tehnoloģiju palīdzību apgūtais vārdu krājums kvantitatīvi ir praktiski vienāds ar to vārdu krājumu, kas apgūts bez datoriem un mobilajiem tālruņiem. Savukārt ilgtermiņā skolēniem labāk atmiņā paliek tie jaunie vārdiņi, kas tika apgūti ar drukātās vārdnīcas un pierakstu burtnīcas/vārdu kartīšu palīdzību.

In an age where information and communication technologies are being used in all areas of education, the question arises whether mobile phones and various digital tools can help in learning a foreign language. This study analyzes 8th and 9th grade German language lessons where a new vocabulary about nature was taught with and without the use of information and communication technologies. The aim of this study is to determine how students learn new vocabulary more effectively, using the latest technologies or learning words in the traditional way with the help of dictionaries and notebooks. Through the analysis of the lessons, it was found that in the short term, the vocabulary learned with the help of communication and technology is practically equal in quantity to the vocabulary learned without computers and mobile phones. However, in the long term, students remember better the new words learned with the help of printed dictionaries and notebooks/flashcards.
Vocabulary Expansion of Pupils With and Without Information and Communication Technologies in German Lessons in the 8th and 9th Grade Classes
Keywords: Izglītības zinātnes; vārdu krājums; vārdu krājuma paplašināšana; vācu valoda kā svešvaloda; informācijas un komunikācijas tehnoloģijas; digitālie mācību līdzekļi