Personas identitāte tiesību uz vārdu un uzvārdu kontekstā - Gedvila, Sintija (Latvijas Universitāte, 2022)
Personas vārds un uzvārds kalpo gan kā personas identificēšanas elements, gan arī ir daļa no personas identitātes. Personas identitāte laikam ejot var mainīsities, attiecīgi personai var rasties grūtības sevi identificēt ar esošo vārdu vai uzvārdu. Tāpēc personām ir tiesības mainīt vārdu vai uzvārdu. Darba mērķis ir analizēt personas tiesības uz vārdu un uzvārdu personas identitātes, kas aizsargāta pamattiesību uz privāto dzīvi tvērumā, kontekstā. Darba izstrādes gaitā autore secināja, ka personas vārds un uzvārds ir daļa no personas identitātes un valstij, lai persona vienmēr varētu identificēt sevi ar savu personvārdu, ir jānodrošina personai mainīt vārdu vai uzvārdu. Personas tiesības mainīt vārdu un uzvārdu izriet no personas tiesībām uz privāto dzīvi un šī tiesības nav absolūtas, valsts tās var ierobežot.

A person's name and surname serve both as elements of personal identification and as part of a person's identity. A person's identity may change over time, and the person may have trouble identifying himself or herself with his or her current name or surname. Therefore, persons have the right to change their name or surname. The aim of the work is to analyze a person 's right to a name in the context of a person' s identity protected by the fundamental right to privacy. During the elaboration of the work, the author concluded that a person's name and surname is part of a person's identity and the state, so that a person can always identify himself / herself with his / her personal name, is provided with a person to change the name or surname. The right of a person to change his or her name and surname, which derives from the person's right to private life and this right is not absolute, may be restricted by the state.
Identity of a person in the context of the right to a name
Keywords: Juridiskā zinātne; Personas identitāte; personas identitātes aizsardzība; tiesības uz personvārdu; personvārda maiņas institūts; tiesības uz privāto dzīvi