Mikrouzņēmuma nodoklis un darbinieku sociālā nodrošināšana - Kostina, Sofija (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darba tēma ir Mikrouzņēmuma nodoklis un darbinieku sociālā nodrošināšana. Būtisks jautājums, kā samazināt nodokļu slogu maziem uzņēmumiem, kā palielināt nodokļu ieņēmumus valsts budžetā, kā pareizi un taisnīgi piemērot samazinātās nodokļu likmes, atvieglojumus. Tāpēc Latvijā tika ieviests mikrouzņēmums. Mikrouzņēmuma uzdevums ir atvieglot nodokļu slogu maziem uzņēmumiem, atvieglot uzskaiti, ieviest grāmatvedības uzskaites programmas mikrouzņēmumiem. Pastāv jautājums, kā ir ar darbinieku sociālajām garantijām. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt mikrouzņēmuma nodokļa būtību, to darbinieku sociālo nodrošināšanu, izvērtēt trūkumus un sniegt priekšlikumus labākai nodokļa darbībai. Mērķa sasniegšanai bakalaura darba autore ir izvirzījusi sekojošus uzdevumus: 1. Izpētīt uzņēmējdarbības vidi Latvijā un pasaulē; 2. Analizēt mikrouzņēmuma nodokļa režīmu un statistikas datus 3. Izpētīt mikrouzņēmuma darbinieku sociālo nodrošināšanu 4. Salīdzināt divu mikrouzņēmumu darbinieku sociālās garantijas 5. Izstrādāt secinājumus un priekšlikumus mikrouzņēmuma nodokļa pilnveidošanai. Lai sasniegtu mērķi autore darbā izmanto šādas metodes: ekonomisko analīzes metodes (tabulu veidošana, shēmu veidošana, aprēķinu veikšana), komparatīvā metodi (salīdzināšana, secinājumu veikšana) un monogrāfisko metodi (informācijas apkopošana un izpēte). Bakalaura darbs sastāv no 3 daļām, 26 tabulām un 5 attēliem. Atslēgas vārdi: mikrouzņēmums, nodoklis, valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas, iemaksas,mikrouzņēmuma nodoklis, sociālās garantijas.

My undergraduate work is micro-tax and social security of employees. Ambiguous question, how to reduce the tax burden on small businesses to increase tax revenues in the budget, how to apply reduced rates of duty relief. Therefore Latvia was set up micro-enterprises. The task of facilitating micro-tax burden on small businesses, but the question is, how is the social guarantees. Bachelor's work aims to explore the nature of duty, micro employee social security, assess gaps and make suggestions for better tax transactions. To achieve a Bachelor's work the author has set itself the following tasks: 1.Explore the business environment in Latvia and in the world 2. Analyze the tax regime for micro-enterprises and statistical data 3. Explore micro employee social security 4. Compare two micro employee social guarantees 5. Develop conclusions and proposals for the development of micro-tax. In order to achieve the goal the author working using the following methods: methods of economic analysis (tables, diagrams, calculations), the komparatīv method (comparison, conclusion) and monographic method (information gathering and research). Bachelor's work consists of 3 chapters,26 tables and 5 shedules Key words: micro-enterprise, tax, State social insurance contributions, contributions, tax on micro-social guarantees.
Micro-tax and employee social security
Keywords: Ekonomika; Mikrouzņēmums; Nodoklis; Valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas; Sociālās garantijas