Dislipidēmijas pacientu līdzestība uztura rekomendāciju ievērošanā - Skreija, Iveta (Latvijas Universitāte, 2024)
Dislipidēmija ir stāvoklis, kurā asins plazmā ir izmainīts lipīdu profils ar izmaiņām lipīdu metabolismā. Dislipidēmija ietver jaukta tipa lipīdu profilu izmaiņas vai izolēti viena profila izmaiņas kā hipertrigliciridēmiju, hiperholesterēmiju. Šīs lipīdu izmaiņas asinsvados var palielināt sirds un asinsvadu slimību attīstības risku un veicināt aterosklerozi, kas ir viens no galvenajiem asinsvadu slimību cēloņiem. Galvenie dislipidēmijas attīstības faktori ir neveselīgs uzturs, mazkustīgs dzīvesveids un kaitīgie ieradumi. Dislipidēmija ir galvenais asinsvadu izmaiņu cēlonis, kura rezultātā var attīstīties sekundāras saslimšanas kā ateroskleroze, hipertensija, koronārās sirds slimības, cerebrovaskularās slimības, perifēro artēriju izmaiņas un vēl citas veselības komplikācijas. Savlaicīga pacientu līdzestība dzīvesveida korekcijā un īpaši pievēršot uzmanību uztura pārmaiņām, var būtiski mazināt komplikāciju attīstību dzīves laikā. Kopumā dati norāda par dislipidēmijas un uztura nozīmīgumu hronisku slimību attīstībā, kas pierāda šī pētījuma tēmas aktualitāti. Darba tēmas aktualitāte - daļai pacientiem ir novērojams līdzestības trūkums, kas veicina komplikāciju attīstību. Darba mērķis: Noskaidrot pacientu ar dislipidēmiju līdzestību veselīga dzīvesveida un uztura paradumu maiņai. Pētījuma dalībnieki: Pētījumā piedalījās 94 respondenti. Pētījuma iekļaušanas kritēriji ir pacienti ar dislipidēmiju, izslēgšanas kritēji ir pacienti ar normas lipidogrammu, bērni un grūtnieces. Darba hipotēze: Pacientiem lielāka līdzestība ir veselības rādījumu kontrolē, mazāka līdzestība ir veselīgam dzīvesveidam un uztura maiņai. Instrumentārijs: Aptaujas anketa HHQ-GP-1(Healthy Heart Questionnaire or General Population) “Veselīga sirds anketa vispārējai iedzīvotāju populācijai”. Dati tika apstrādāti Microsoft Office Excel programmā un SPSS 22.0 statistikas pārskata programmā. Rezultāti: Darbā izvirzītais mērķis tika sasniegts, noteiktie darba uzdevumi izpildīti un izvirzītā hipotēze apstiprināta. Dislipidēmijas pacienti ir nelīdzestīgi uztura paradumu maiņā, vērtējot atsevišķas uztura grupas un apvienojot uztura grupas kopumā. Veselīga dzīvesveida līdzestība netika konstatēta. Darba hipotēze apstiprināta - pacienti ar dislipidēmiju ir līdzestīgāki veselības rādījumu kontrolē salīdzinot ar veselīga dzīvesveida un uztura paradumu maiņu.

Dyslipidemia is a condition characterized by an altered lipid profile in the blood plasma, involving changes in lipid metabolism. Dyslipidemia includes mixed type lipid profile alterations or isolated changes in one profile such as hypertriglyceridemia or hypercholesterolemia. These lipid changes in blood vessels can increase the risk of developing cardiovascular diseases and promote atherosclerosis, which is a major cause of vascular diseases. The main factors contributing to the development of dyslipidemia are unhealthy diet, sedentary lifestyle, and harmful habits. Dyslipidemia is a primary cause of vascular changes, leading to secondary conditions such as atherosclerosis, hypertension, coronary heart diseases, cerebrovascular diseases, peripheral artery diseases, and other health complications. Early patient adherence to lifestyle modifications, especially focusing on dietary changes, can significantly reduce the development of complications over a lifetime. Overall, data highlight the significance of dyslipidemia and diet in the development of chronic diseases, underscoring the relevance of this research topic. Relevance of the study: A lack of adherence is observed in some patients, which promotes the development of complications. Objective of the study: To determine the adherence of patients with dyslipidemia to healthy lifestyle and dietary habit changes. Participants: The study included 94 respondents. Inclusion criteria: patients with dyslipidemia. Exclusion criteria: patients with normal lipidogram, children, and pregnant women. Hypothesis: Patients show greater adherence to the control of health indicators, while adherence to healthy lifestyle and dietary changes is lower. Instruments: The survey questionnaire HHQ-GP-1 (Healthy Heart Questionnaire for General Population) was used. Data were processed using Microsoft Office Excel and SPSS 22.0 statistical software. Results: The aim of the study was achieved, the defined tasks were fulfilled, and the hypothesis was confirmed. Patients with dyslipidemia showed low adherence to dietary habit changes, both in individual food groups and overall dietary changes. Adherence to a healthy lifestyle was not observed. The hypothesis was confirmed – patients with dyslipidemia are more adherent to the control of health indicators compared to changes in healthy lifestyle and dietary habits.
ADHERENCE OF PATIENTS WITH DYSLIPIDEMIA TO DIETARY RECOMMENDATIONS
Keywords: Veselības un sporta zinātnes; cholesterol; lipids; dyslipidemia; cardiovascular diseases; diet