Sieviešu līdzestība fizisko un sociālo aktivitāšu veikšanā pēc krūts vēža operācijas - Grabovska, Sarmīte (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darba tēma “Sieviešu līdzestība fizisko un sociālo aktivitāšu veikšanā pēc krūts vēža operācijas”. Tēmas aktualitāti pamato ar to, ka rehabilitācijas pēc operācijas kļūst par neatņemamu atveseļošanās procesa daļu, un tās galvenais uzdevums ir ne tikai atjaunot sievietes fizisko spēju, bet arī veicināt viņas psiholoģisko un sociālo labsajūtu. Tādēļ ir svarīgi rūpēties par sevi un savu veselību, lai varētu dzīvot pilnvērtīgu un laimīgu dzīvi. Pēdējo gadu laikā ir veikti vairāki starptautiski pētījumi, kas aplūko fizisko un sociālo aktivitāšu nozīmi sieviešu rehabilitācijā pēc krūts vēža operācijas. Šie pētījumi uzsver aktivitāšu pozitīvo ietekmi uz dzīves kvalitāti, emocionālo stabilitāti un fizisko atveseļošanos (A. Nuķe, 2018). Darba mērķis ir noskaidrot sieviešu līdzestību fizisko un sociālo aktivitāšu veikšanā pēc krūts vēža operācijas. Darba uzdevumi: 1. Analizēt literatūru par krūts vēzi, pacienta līdzestību, aprūpi un rehabilitāciju. 2. Izstrādāt aptaujas anketu sievietēm pēc krūts vēža operācijas. 3. Veikt pētījumu lai noskaidrotu sieviešu līdzestību. 4. Apkopot un analizēt iegūtos aptaujas rezultātus. 5. Veikt secinājumus un izstrādāt ieteikumus. Izvirzītā hipotēze: Sieviešu līdzestība fizisko un sociālo aktivitāšu veikšanā pēc krūts vēža operācijas ir atkarīga no informētības. Pētniecības metode kvantitatīvā. Pētniecības instruments - aptauja. Pētījuma rezultāti: pētījumā secināts, ka sieviešu līdzestību fizisko un sociālo aktivitāšu veikšanā pēc krūts vēža operācijas visbūtiskāk ietekmē viņu informētība, emocionālais atbalsts un profesionāļus iesaistošas rehabilitācijas programmas. Rezultāti parāda, ka regulāra, mērķtiecīga vingrošana sekmē atveseļošanās procesu un uzlabo dzīves kvalitāti, savukārt aktīva līdzdalība sociālajās aktivitātēs mazina psiholoģiskās grūtības un veicina pilnvērtīgu atgriešanos ikdienā.

Bachelor’s thesis topic: “Women’s compassion for physical and social activity after breast cancer surgery.” The topicality of the topic is based on the fact that rehabilitation after surgery becomes an integral part of the recovery process and the main task is not only restore a woman's physical abilities, but promote her psychological and social well –being. So it's important to take care of yourself and¬ your health to be able to live a full and happy life. In recent years, a number of international studies have been conducted, which look at the importance of physical and social activities in women's rehabilitation after breast cancer surgery. These studies emphasize the positive effects of activities on quality of life, emotional stability and physical recovery. (A, Nuķe, 2018). The aim of the work is to find out women's compassion for physical and social activities after breast cancer surgery. Work tasks: 1. Analyzes literature on breast cancer, patient compassion, care and rehabilitation. 2. Develop a questionnaire for women after breast cancer surgery. 3. Perform a study to determine women's compassion. 4. Summarize and analyze the results of the survey. 5. Make conclusions and make recommendations. Hypothesis: Female (women’s) compassion for physical and social activities after breast cancer surgery depends on awareness. Research method: quantitative. Research tool: survey. Results of the study: The study concludes that women's cohesion in physical and social activities after breast cancer surgery is most significantly influenced by their awareness, emotional support and professional rehabilitation programs. The results show that regular, targeted gymnastics contributes to the healing process and improves the quality of life, while active participation in social activities reduces psychological difficulties and promotes a full -fledged return. Keywords: breast cancer, female cohesion, physical and social activities, postoperative period of breast cancer.
Women’s compassion for physical and social activity after breast cancer surgery
Keywords: Veselības un sporta zinātnes; Krūts vēzis; Sieviešu līdzestība; fiziskās un sociālās aktivitātes; krūts vēža pēcoperācijas periods