Vecākā pirmsskolas vecuma bērnu līdzsvara sajūtas veicināšana kustību rotaļās - Krievāne, Jolanta (Latvijas Universitāte, 2021)
Kvalifikācijas darba autors: Jolanta Krievāne Kvalifikācijas darba temats: Vecākā pirmsskolas vecuma bērnu līdzsvara sajūtas veicināšana kustību rotaļās Mērķis: Teorētiski analizēt un praktiski pētīt līdzsvara sekmēšanas iespējas kustību rotaļās 6 – 7 gadīgiem bērniem. Darba pirmajā nodaļā tiek teorētiski iepazīstināts ar līdzsvara jēdzienu, bērnu vecumposma fizisko attīstību un tā nozīmīgumu. Lielākā uzmanība veltīta tam kā izmantojot kustību rotaļas var bērniem attīstīt līdzsvara sajūtu. Otrajā nodaļā tika veikts empīriskais pētījums, kā ar rotaļu palīdzību var veicināt vecākā pirmsskolas vecuma bērnu līdzsvara sajūtas veicināšana kustību rotaļās. Novērojumus un sākuma analīze tika veikta februāra sākumā, kā arī sadarbojoties un intervējot sporta skolotāju. Tika izvērtēts bērnu līdzsvara sajūtas līmenis. Sadarbības prasmju attīstība tika sekmēta ar kustību rotaļu palīdzību un veikta salīdzinoša analīze. Empīriskajā daļā apstiprinājās hipotēze, ņemot vērā izvirzītos nosacījumus, ka bērnu līdzsvara prasmes tiks sekmētas, ja bērniem būs iespēja iesaistīties dažādās kustību rotaļās. Iegūtie rezultāti liecina, ka izmantojot kustību rotaļas var sekmēt bērnu līdzsvara sajūtas attīstību, kas izpaužas konkrētās prasmēs. Līdz ar to var apgalvot, ka pētījuma sākumā izvirzītā hipotēze ir apstiprinājusies. Atslēgas vārdi: līdzsvars, līdzsvara attīstība, kustību rotaļas, fiziskā attīstība, sadarbība. Kvalifikācijas darbs sastāv no 40 lappusēm, tsk. – 2 tabulas, 12 attēli, 3 pielikumi. Izmantoti 36 informācijas avoti.

Author of the qualification paper: Jolanta Krievāne Subject of the qualification paper: Promoting a sense of balance in movement games of older preschool children. Research goal: To theoretically analyze and practically study the possibilities of promoting balance in movement games for 6-7 year old children. The first chapter theoretically introduces the concept of balance, the physical development of children this specific age group and its significance. The main focus is on how children can develop a sense of balance through movement games. In the second chapter, an empirical study was conducted on how movement games can help the promotion of a sense of balance for older preschool children. Initial analysis and observations were made in early February, as well as a collaboration and interviews with a sports teacher. The level of children's sense of balance was assessed. The development of cooperation skills was promoted through movement games and thus a comparative analysis was conducted. In the empirical part, the hypothesis was confirmed, taking into account the set of conditions that the sense of balance for children will be promoted if they have the opportunity to participate in various movement games. The obtained results show that using movement games can promote the development of children's sense of balance, which is manifested in specific skills. Therefore, it can be stated that the hypothesis put forward at the beginning of the study has been confirmed. Keywords: balance, development of balance, movement games, physical development, cooperation. The qualification paper consists of 40 pages, incl. - 2 tables, 12 photos, 3 appendices 40 List of References.
Promoting a sense of balance in movement games of older preschool children
Keywords: Pirmsskolas pedagoģija; līdzsvars; līdzsvara attīstība; kustību rotaļas; fiziskā attīstība; sadarbība