Emocionālā intelekta un aleksitīmijas saistība ar veģetatīvu distoniju - Sorokins, Vsevolods (Latvijas Universitāte, 2014)
Pētījuma mērķis ir noskaidrot, kāda saikne ir starp emocionālo intelektu un aleksitīmiju cilvēkiem, kas slimo ar veģetatīvo asinsvadu distoniju. Dotā pētījuma ietvaros tika noskaidrots: vai emocionālā intelekta rādītāji prognozē aleksitīmijas parādīšanos cilvēkiem, kas slimo ar veģetatīvo asinsvadu distoniju; vai ir statistiski svarīgas atšķirības emocionālā intelekta rādītājos un aleksitīmijas līmeņos kas slimo ar veģetatīvo asinsvadu distoniju un kontrolgrupā. Pētījumā piedalījās 78 skolnieki un studenti, 17 - 20 gadu vecumā. Anonīmās anketēšanas ceļā respondenti tika sadalīti divās grupās: „ar veģetatīvo asinsvadu distoniju slimo cilvēku” grupa (eksperimentālā grupa) un „kontrolgrupa”, katrā grupā ir 39 cilvēki. Eksperimentālās grupas vidējais vecums ir 18,23 gadi, kontrolgrupas vidējais vecums 18,53 gadi. Visi demogrāfiskie rādītāji tika pielīdzināti viens otram abās grupās. Pētījumā tika izmantoti 3 instrumentāriji: Iezīmju emocionālā intelekta aptauja – īsā versija (Trait Emotional Intelligence Questionnaire, TEIQue – Short Form, Petrides & Furnham, 2006), Toronto aleksitīmijas skala (Twenty – Item Toronto Alexithymia Scale (TAS – 20)), (Bagby, Parker, & Taylor, 1994) un Anketa respondentu atlasei. Pētījuma rezultāti parādīja, ka emocionālā intelekta rādītāji prognozē aleksitīmijas parādīšanos cilvēkiem, kas slimo ar veģetatīvo asinsvadu distoniju 36% gadījumos. Rezultātu dažādības grupās parādīja, ka emocionālais intelekta, emocionalitāte, sabiedriskums – ir augstāki kontrolgrupā, bet kopējsais rādītājs aleksitīmija un eksternālā domāšana - eksperimentālā grupā. Atslēgas vārdi: emocionālais intelekts, aleksitīmija, veģetatīvā asinsvadu distoniju.

The goal of the research was to find out, what kind of correlation between emotional intelligence and alexithymia the patients with vegetative-vascular dystonia have. Within this research it was found: whether indicators of emotional intelligence predict alexithymia manifestation regarding patients with vegetative-vascular dystonia; whether there are statistically significant distinctions in indicators of emotional intelligence and alexithymia levels regarding patients with vegetative-vascular dystonia and the control group. 78 students aged from 17 – 20 years, who are currently attending schools and universities, took part in the research. By the anonymous questionnaire, respondents were divided into 2 groups: the group of “patients with vegetative-vascular dystonia” (the experimental group) and “the control group” with the amount of 39 people in each group. The average age of people in the experimental group was 18-23 years, in the control group – 18-53 years. All demographic indicators were equated to each other in both groups. Throughout the research 3 tools were used: Iezīmju emocionālā intelekta aptauja – īsā versija (Trait Emotional Intelligence Questionnaire, TEIQue – Short Form, Petrides & Furnham, 2006), Toronto aleksitīmijas skala (Twenty – Item Toronto Alexithymia Scale (TAS – 20)), (Bagby, Parker, & Taylor, 1994) and the questionnaire for the selection of the respondents. The results of the research showed that the indicators of emotional intelligence predict alexithymia manifestation regarding patients with vegetative-vascular dystonia in 36% of cases. The results of the distinctions in the groups showed that emotional intelligence, emotionality, sociability – is higher in the control group and the general indicator of alexithymia and externality – in the experimental group. Key words: emotional intelligence, alexithymia, vegetative-vascular dystonia
Correlation of emotional intelligence and alexithymia with vegetative-vascular dystonia
Keywords: Psiholoģija