BĒRNU UN VECĀKU KOPĪGĀS BRĪVDABAS AKTIVITĀTES - Lasmane, Liene (Latvijas Universitāte, 2017)
Pētījuma tēma: Bērnu un vecāku kopējās brīvdabas fiziskās aktivitātes. Darba autors: Liene Lasmane Darba vadītāja: Vecākā pasniedzēja Dr.paed., Inta Bula – Biteniece Pētījuma mērķis: Brīvdabas fizisko aktivitāšu kopuma izveide bērnu un vecāku kopējām fiziskām aktivitātēm. Darba apjoms: 46 lappuses, 10 attēli, 3 tabulas, 2 pielikumi. Darba uzdevumi: 1. Analizēt dažādu autoru atziņas par fiziskajām aktivitātēm un vecāku nozīmīgumu bērna izaugsmē 2. Noskaidrot vecāku bērnības brīvdabas fiziskās aktivitātes 3. Noteikt brīvdabas fizisko aktivitāšu kopumu efektivitāti (+ atgriezeniskā saite) 4. Apkopot un izveidot fizisko aktivitāšu kopumu bērnu un vecāku kopīgām fiziskām aktivitātēm Atslēgas vārdi: Fiziskās aktivitātes, brīvdabas aktivitātes, bērns un vecāks, radošums. Pētījuma bāze: Rīgas Privātā Pirmsskolas izglītības iestāde “X”, piedalās 15 otrās un trešās pakāpes vecumposma bērni, 27 bērnu vecāki. Pētnieciskais darbs sastāv no 3 daļām: Pirmajā daļā tiek apkopoti citāti, atziņas par vecāku un fizisko aktivitāšu nozīmīgumu bērna izaugsmē dažādu autoru skatījumā Pirmajā apakšnodaļā tiek aprakstīts bērna psiholoģiskais, pedagoģiskais un fizioloģiskais raksturojums. Otrajā apakšnodaļā tiek aplūkots vecāku nozīmīgums bērna attīstībā. Savukārt, trešajā apakšnodaļā, uzskaitītas būtiskākās atziņas, kāpēc bērnam ir svarīgi būt fiziski aktīvam. Darba otrajā nodaļā atspoguļota pētnieciskā darba matemātiski statistiskā analīze. Šī nodaļa sastāv no vienas apakšnodaļas, kurā tiek smalkāk atspoguļotas anketēšanas atbildes – attēlotas 9 diagrammās. Trešajā nodaļā tiek uzskaitītas anketā piedāvātās brīvdabas aktivitātes - brīvdabas rotaļas. Šī nodaļa sastāv no trīs apakšnodaļām, kurās tiek atspoguļoti un analizēti bērnu un vecāku aktivitātes rādītāji, to savstarpējās attiecības aktivitāšu laikā, kā arī, tiek aprakstīta autores empīriskā pieredze organizētajā Ģimenes dienas pasākumā. Savukārt, radītais brīvdabas aktivitāšu kopums, tiks izdots kā grāmata visai ģimenei, sadarbībā ar “Apgādu Zvaigzne ABC”, kas ir pētnieciskā darba gala rezultāts.

Theme: Children and parent common outdoor physical activities. Author of the research: Liene Lasmane Supervisor of the research: Dr.paed Assoc. Inta Bula – Biteniece Goal of the research: Creation of a set of physical activities for the common physical activity of children and parents. Subject of the research: children - parent relations Object of the research: children - parent relations in common physical activities Hypothesis of the research: Parent involvement in the physical activity of their children using their childhood physical exercises could promote their children physical activity on a daily basis Scope of the research: 46 pages, 10 figures, 3 tables, 2 appendixes. Tasks of the research: 1. Analyze the findings of various authors about physical activities and the importance of parents in child growth 2. Find out physical outdoor activity of children parents 3. Determine the effectiveness of the set of physical activities (+ feedback) 4. Collect physical activities for common physical activity of children and parents and work out a new set of common children and parent physical activity Keywords: Physical activity, outdoor activities, child and parent relations, creativeness Methods of the research: 1. The analysis of literature sources 2. Survey 3. Pedagogical experiment 4. Observation 5. Mathematically-statistical analysis The base of the research: Riga Private Pre-school educational institution “X”, participate 15 second and third stage children, 27 children parents. The research consists of 3 parts: Part 1 summarizes citations, findings on the importance of parents and physical activity in the growth of a child from the perspective of different authors. The first section describes the child's psychological, pedagogical and physiological characteristics. The second section deals with the importance of parents in the development of a child. In turn, the third section concentrates on the key findings of why it is important for a child to be physically active. Part 2 reflects the statistical analysis of the research work. This part consists of one section, which more closely presents the analysis of the survey in a mathematically statistical form, for better visual perception displaying 9 charts. Part 3 lists the outdoor activities offered in the survey – movement games in yard playgrounds. This part consists of three sections that reflect and analyze the activity indicators of children and parents, their relationships during activities, as well as describes the author's empirical experience in the Family Day event. In turn, the resulting set of open-air activities will be issued as a book for the whole family, in collaboration with the “Apgāds Zvaigzne ABC”, which is the ultimate result of the research work.
COMMON OUTDOOR ACTIVITIES FOR CHILDREN AND PARENTS
Keywords: Pirmsskolas pedagoģija; Fiziskās aktivitātes; brīvdabas aktivitātes; bērns un vecāks; radošums