Kristalizācijas parametru ietekme uz pimobendāna polimorfa A molekulāro un kristālisko struktūru - Rēķis, Toms (Latvijas Universitāte, 2014)
Kristalizācijas parametru ietekme uz pimobendāna polimorfa A molekulāro un kristālisko struktūru. Rēķis T., darba vadītājs Vadošā pētniece, Dr. Chem. Orola L., zinātniskais konsultants Mg. Chem. Bērziņš A. Maģistra darbs, 51 lappuse, 33 attēli, 6 tabulas, 73 literatūras avoti. Latviešu valodā. Darbā noteikta pimobendāna A formas molekulārā un kristāliskā struktūra. Pētīta dažādu kristalizācijas parametru (šķīdinātāja, temperatūras, kristalizācijas ilguma, lietotās sākuma kristāliskās formas) ietekme uz A formas struktūru. Noteikts, ka pimobendāna A forma eksistē cietā šķīduma veidā. Tās struktūrā R un S molekulas var ieņemt divas dažādas konformācijas. Aprēķināts, ka I konformācija ir enerģētiski izdevīgāka. Suspendējot A formu dažādos šķīdinātājos un temperatūrās, mainās elementāršūnas režģa parametri. Maiņas cēlonis ir I un II konformēra attiecības palielināšanās kristāliskajā struktūrā suspendēšanas gaitā.

Influence of Crystallization Parameters on the Molecular and Crystal Structure of Pimobendan Polymorph A. Rekis T. Scientific supervisors Dr. Chem. Orola L., Mg. Chem. Bērziņš A. Master Thesis, 51 page, 33 figures, 6 tables, 73 references. In Latvian. Molecular and crystal structure of pimobendan form A was determinated. Several crystallization parameter (solvent, temperature, time of crystallization, initially used crystalline form) influence on the structure of form A was investigated. It was determinated that pimobendan form A exists as a solid solution. Two conformations of pimobendan R and S molecules were present in the form A crystal structure. It was calculated that the I conformer is energetically favoured. Unit cell parameter change was observed when form A was suspended in different solvetns and temperatures. It was determinated that the cause of the unit cell parameter change is due to change in conformer I and II composition upon the crystallization.
Influence of Crystallization Parameters on the Molecular and Crystallic Structure of Pimobendan Polymorph A
Keywords: Ķīmija