Tūrisma attīstība ziemeļaustrumu Vidzemē - Dundure, Sarmīte (Latvijas Universitāte, 2006)
Tūrisms ir viena no dinamiskākajām saimniecības nozarēm pasaulē un Latvijā. Plānota nozares attīstība Latvijā sākusies tikai pēc valstiskās neatkarības atjaunošanas 1991. gadā. Pusgadsimtu pirms tam – padomju okupācijas laikā, tika izkropļota ne tikai ekonomikas attīstība, bet arī brīva ceļošana pa valsts teritoriju nebija iedomāja dažādu pastāvošo ierobežojumu dēļ. Lai gan tūrisms Latvijas uzņēmējiem nekad nenesīs tik lielu peļņu kā slavenākajos pasaules tūrisma rajonos, tomēr gūtie ienākumi ir pietiekami, lai attīstītu šo biznesu. Šobrīd tūrisma ziņā pieprasītākie Latvijas rajoni ir valsts centrālā daļa ap Rīgu un Bauskas virzienā, Baltijas jūras piekraste un daļa Kurzemes. Maģistra darbā „Tūrisma attīstība ziemeļaustrumu Vidzemē” veikta esošās situācijas analīze tūrisma nozarē Alūksnes un Gulbenes rajonā, prognozēta iespējamā attīstība perspektīvā. Lai gan šajos rajonos ir pietiekami liela tūrisma resursu daudzveidība, tiek radīta atbilstoša infrastruktūra, daudzu cilvēku priekšstatos reģions šķiet neinteresants no tūrisma viedokļa. Tādēļ darba galvenais mērķis ir sniegt tūrisma attīstības un ietekmes novērtējumu ziemeļaustrumu Vidzemē. Maģistra darbā iekļauta vispusīga informācija par pētāmā reģiona tūrisma resursiem un tūrisma pakalpojumiem vērtēta nozares ietekme uz reģiona ekonomiku, kultūru, dabu un sociālajā norisēm, noteiktas nozīmīgākās tūrisma teritorijas, veikta tūrisma attīstības nosacījumu un turpmākās attīstības iespēju analīze, doti konkrēti ieteikumi sekmīgai tūrisma attīstībai perspektīvā. Maģistra darba apjoms ir 97 lapas ar 10 pielikumiem. Tas sastāv no 4 nodaļām, kurās ietveras 12 tabulas, 27 attēli, un 128 literatūras avoti. Atslēgas vārdi: ziemeļaustrumu Vidzeme, tūrisma attīstība, tūrisma resursi, tūrisma produkts, tūrisma ietekme, ilgtspējīgs tūrisms.

Tourism is one of the most dynamic branches of economy in the word and in Latvia. Planned development of the branch started only after renovation of state independence in Latvia in 1991. Half a century before – during soviet occupation not only development of economics was defaced but also travelling in the territory of the state was not conceivable because of the existent limitations. Although tourism will not bring as much profit for entrepreneurs as in the richest world tourism regions the profit made is enough to develop this kind of business. At the moment the most required regions in Latvia are its central part around Riga and in the direction of, coast of the Baltic sea and part of Kurzeme. In Master work „Tourism development in the north-east Vidzeme” analyses of the existent situation in tourism branch in Alūksne and Gulbene districts is done, potential development perspective forecasted. Although in these district there is a big variety of tourism resources adequate infrastructure is created. In the eyes of many people the region is not very interesting from the point of view of tourism. That is why the main aim of the work to give evaluation of tourism development and its influence in north - east Vidzeme. Full-scale information on the investigated region tourism resources and tourism services, influence of the branch on economics, culture, nature and social processes of the region, the most important tourism territories defined. Analyses of tourism development pre-conditions and further development possibilities, concrete recommendations for further successful development in perspective are given. Amount of Master work is 116 pages and 10 annexes. It consists of 4 parts including 12 tables, 27 pictures and 128 literature sources. Key Words: north-east Vidzeme, tourism development, tourism resources, tourism product, tourism impact, sustainable tourism.
Tourism development in the north – east Vidzeme
Keywords: Ģeogrāfija