Smagā transporta kustības ierobežošanas pasākumu ietekme uz gaisa piesārņojumu pilsētā. Rīgas piemērs - Buglova, Katrīna (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darbā "Smagā autotransporta kustības ierobežošanas pasākumu ietekme uz gaisa piesārņojumu pilsētā. Rīgas piemērs" analizēta atmosfēras gaisa kvalitāte Rīgas pilsētā, īpaši koncentrējoties uz zonām ar paaugstinātu piesārņojuma līmeni. Tika novērtēts smagā autotransporta kustības ierobežošanas pasākumu ietekme uz piesārņojošo vielu - slāpekļa dioksīda (NO2), cieto daļiņu PM2,5 un PM10 - koncentrāciju izmaiņām, izmantojot statistiskās analīzes metodes, tostarp korelācijas analīzi, dispersijas analīzi (ANOVA) un analīzi ar kovariantiem (ANCOVA). Pētījumā identificēti galvenie gaisa piesārņojuma avoti un izvērtēta satiksmes pārorganizēšanas efektivitāte, stājoties spēkā kravas autotransporta iebraukšanas ierobežojumiem Rīgas centra teritorijā. Darbā analizēti normatīvie akti, zinātniskā literatūra un gaisa kvalitātes uzlabošanas plānošanas prasības. Iegūtie rezultāti salīdzināti ar valsts gaisa kvalitātes normatīviem un monitoringa staciju datiem, lai izvērtētu ieviesto pasākumu ietekmi uz gaisa kvalitāti.

In the bachelor's thesis"The Impact of Heavy-Duty Vehicle Traffic Restriction Measures on Air Pollution in the City. The Case of Riga", atmospheric air quality in the city of Riga is analyzed, with particular focus on areas with increased pollution levels. The impact of heavy-duty vehicle traffic restriction measures on the concentration changes of pollutants – nitrogen dioxide (NO2), particulate matter PM2.5 and PM10 – was evaluated using statistical analysis methods, including correlation analysis, analysis of variance (ANOVA), and analysis of covariance (ANCOVA). The main sources of air pollution were identified in the study, and the effectiveness of traffic reorganization was evaluated following the enforcement of restrictions on the entry of heavy-duty vehicles into the central area of Riga. The thesis analyzes regulatory acts, scientific literature, and air quality improvement planning requirements. The obtained results were compared with national air quality standards and monitoring station data to assess the impact of the implemented measures on air quality.
The impact of heavy vehicle traffic restrictions on air pollution in the city: The case of Riga
Keywords: Vides zinātne; gaisa piesārņojums; kravas autotransports; satiksmes pārorganizēšana; NO2; PM2,5