Pacientu aprūpe pēc urolitiāžu mazinvazīvām operācijām vispārējās aprūpes māsas praksē - Reķe-Mitrofanova, Elīna (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba tēma “Pacientu aprūpe pēc urolitiāžu mazinvazīvām operācijām vispārējās aprūpes māsas praksē” izvēlēta sakarā ar pieaugošajām mazinvazīvajām operācijām urolitiāžu ārstēšanā, kas samazina komplikāciju risku un saīsina pacienta atveseļošanos procesu pēc operācijas, kā arī saīsina atrašanos stacionārā, tādējādi pacientam iespēja ātrāk atgriezties normālā dzīves ritmā. Bakalaura darba pētījuma mērķis ir noskaidrot pacientu aprūpi pēc mazinvazīvām urolitiāžu operācijām vispārējās aprūpes māsas praksē. Darba uzdevumi ir iepazīties ar zinātnisko literatūru par pacientu aprūpi pēc urolitiāžu mazinvazīvām operācijām vispārējās aprūpes māsas praksē; analizēt Hildegardes E. Peplau māszinību teoriju par savstarpējām attiecībām starp pacientu un māsu, saistot to ar bakalaura darba tēmu; izstrādāt pētniecības instrumentu: intervijas jautājumi; apkopot un analizēt pētījumā iegūtos rezultātus; izstrādāt secinājumus. Pētījuma jautājums: Kāda ir pacientu aprūpe pēc urolitiāžu mazinvazīvām operācijām vispārējās aprūpes māsas praksē? Pētījuma metodoloģija: kvalitatīva pētījuma metode – intervija, kurā tika izstrādāti 12 jautājumi. Pētījuma bāze bija X slimnīcas uroloģijas nodaļa.

The topic of the bachelor's thesis "Patient care after minimally invasive operations for urolithiasis in general nursing practice" was chosen due to the increasing number of minimally invasive operations in the treatment of urolithiasis, which reduces the risk of complications and shortens the patient's recovery process after the operation, as well as shortens the stay in the hospital, thus allowing the patient to return to a normal rhythm of life faster. The aim of the bachelor thesis research is to investigate patient care after minimally invasive urolithiasis operations in general nursing practice. Tasks are to get acquainted with scientific literature on patient care after minimally invasive operations for urolithiasis in general nursing practice; to analyze Hildegard E. Peplau's nursing theory about mutual relations between the patient and the nurse, connecting it to the subject of the bachelor's thesis; develop a research instrument: interview questions; summarize and analyze the results obtained in the study; draw conclusions.
Patient care after minimally invasive operations for urolithiasis in general nursing practice
Keywords: Medicīna; aprūpe; mazinvazīva; operācija; care; minimally invasive