Emociju regulācijas prasmes un reakcijas uz bērna negatīvajām emocijām sākumskolas vecuma bērnu ar uzmanības deficīta un hiperaktivitātes traucējumiem vecākiem - Zēberga, Maruta (Latvijas Universitāte, 2025)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot, kāda ir saistība starp emociju regulācijas prasmēm un reakcijām uz bērna negatīvajām emocijām vecākiem, kuru sākumskolas vecuma bērniem diagnosticēti uzmanības deficīta un hiperaktivitātes traucējumi (UDHT). Piedalījās 50 bērnu ar UDHT vecāki. Emociju regulācija tika mērīta ar ERSQ-27 (Berking & Znoj, 2008), I.Kristiņa - Everte et al., 2021., bet vecāku reakcijas – ar latviski adaptēto CCNES īso versiju (King et al., 2022). Rezultāti uzrāda statistiski nozīmīgas negatīvas korelācijas starp emociju regulācijas prasmēm un noliedzošām reakcijām uz bērna negatīvām emocijām sākumskolas vecuma bērnu ar UDHT vecākiem.

The aim of the study was to examine the relationship between emotion regulation skills and parental responses to children's negative emotions among parents of primary school-aged children diagnosed with Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD). The study involved 50 parents of children with ADHD. Emotion regulation was measured using the ERSQ-27 (Berking & Znoj, 2008; Kristiņa-Everte et al., 2021), and parental responses were assessed using the Latvian-adapted short version of the CCNES (King et al., 2022). The results revealed statistically significant negative correlations between parents’ emotion regulation skills and dismissive reactions to their primary school-aged children's negative emotions.
Emotion regulation skills and responses to children's negative emotions among parents of primary school-aged children with attention deficit and hyperactivity disorder
Keywords: Psiholoģija; UDHT; emociju regulācija; reakcijas; vecāki