Eolie veidojumi Ropažu līdzenumā - Znudova, Liāna (Latvijas Universitāte, 2009)
Znudova L. 2009. Eolie veidojumi Ropažu līdzenumā. Bakalaura darbs. Latvijas Universitāte, Rīga. 67 lpp. Bakalaura darbā apkopots pētījums par Ropažu līdzenuma Daugavas un Gaujas starpupē sastopamo seno kāpu izplatību, telpisko sakārtojumu, morfoloģiju un veidošanās īpatnībām. Kāpu telpiskais sakārtojums, morfoloģija un hipsometriskais novietojums ļauj rekonstruēt vēju paleovirzienus un to izmaiņas, līdzenuma dabiskās drenāžas un hipsometrijas ietekmi uz kāpu izplatību un veidošanos. Bakalaura darbā veiktie pētījumi liecina par to, ka pētāmās teritorijas hipsometriski augstāk novietotās kāpas varēja sākt veidoties Silciema ledus sprostezera regresijas laikā, bet zemākos līmeņos izvietotās kāpas – sākot ar Baltijas ledus ezera II stadijas regresijas laiku. Darbs ietver 67 lappuses, 3 nodaļas, 35 attēlus, 9 tabulas un 3 pielikumus. Tas satur atsauksmes uz 33 izziņas avotiem. Atslēgvārdi: senās kāpas, vēja paleovirzieni, Baltijas ledus ezers, Silciema ledus sprostezers.

Znudova L. 2009. Aeolian formations in Ropaži Plain, Central Latvian Lowland. Bachelor thesis. University of Latvia, Riga. 67 p. The bachelor thesis deals with problems of distribution, spatial arrangement, morphology and peculiarities of the formation of ancient aeolian dunes in the territory located between the Daugava and Gauja rivers. The spatial arrangement, morphology and hypsometric position of aeolian formations were served as a main source of information for reconstruction of the paleogeographic environment, particularly changes in directions of palaeowinds and drainage conditions in the territory of the tilted plain. It could be suggested that formation of dune ridges at higher levels might be occurred during regression of the Silciems local ice-dammed lake, but lower level dunes were from regression of the Baltic Ice lake stage BII. Bachelor’s thesis contains 67 pages, 3 chapters, 35 figures, 9 tables and 3 attachments. It contains 33 references. Key words: ancient dunes, palaoewind directions, Baltic Ice Lake, Silciems ice-dammed lake.
Aeolian formations in Ropaži Plain, Central Latvian Lowland
Keywords: Ģeoloģija