Enerģētiskā metabolisma adaptācija akūtai normobāriskai hipoksijai miera un slodzes apstākļos - Paparde, Artūrs (Latvijas Universitāte, 2011)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot akūtas mērenas hipoksijas ietekmi uz organisma enerģētisko metabolismu miera un fiziskas slodzes apstākļos. Pētījumā piedalījās 21 respondents (9 vīrieši un 12 sievietes). Vecums 21,1 ± 0,9, ĶMI 22,52 ± 2,04 kg/m2. Laboratorijas apstākļos tika veikts trīspakāpju veloergometriskas slodzes tests normoksijā un hipoksijā (pO2=15%). Akūtā hipoksijā pieaug vielmaiņas intensitāte, skābekļa patēriņš, ogļhidrātu un tauku oksidācija, bet samazinās gāzu maiņas koeficients (RER). Hipoksijas apstākļos pie visām slodzes intensitātēm augstāka ir vielmaiņas intensitāte, ogļhidrātu oksidācija un skābekļa patēriņš, bet samazinās tauku oksidācija, salīdzinājumā ar normoksiju. Iegūtie rezultāti norāda uz akūtas hipoksijas izraisītu vielmaiņas intensitātes, ogļhidrātu un tauku oksidācijas palielināšanos miera apstākļos; būtiskāka enerģijas ieguve ir no lipīdu metabolisma, uz ko norāda RER. Akūta hipoksija pie visām slodzes intensitātēm izraisa būtisku ogļhidrātu oksidācijas palielināšanos enerģijas ieguvei, nekāpinot tauku oksidāciju zemas un vidējas intensitātes slodzēs, bet augstas intensitātes slodzē organisms enerģiju iegūst, metabolizējot ogļhidrātus. Glikozes pulss norāda uz hipoksijas regulatorās ietekmes mazināšanos augstas intensitātes slodzē. Akūtai hipoksijai ir regulējoša ietekme uz vielmaiņas intensitāti un enerģētisko substrātu proporciju miera un fiziskas slodzes apstākļos. Atslēgas vārdi: netiešā kalorimetrija, substrātu oksidācija, glikozes pulss, akūta normobāriska hipoksija.

Title: Adaptation of energetic metabolism to acute normobaric hypoxia at rest and exercise conditions. The aim of the study was to find out impact of acute normobaric hypoxia to the energetic metabolism of the body in a status of rest and physical exercise conditions. Twenty one persons (9 males and 12 females) took part in a study. The mean age of group is 21.1 ± 0.9, BMI 22.52 ± 2.04 kg/m2. In a laboratory conditions three steps veloergometric test in normoxia and hypoxia (pO2=15%) were made. In the state of acute hypoxia metabolic rate, oxygen consumption and carbohydrate and fat oxidation increased, but respiratory exchange rate (RER) decreased. In a state of hypoxia in all loads of exercise conditions the metabolic rate, carbohydrate oxidation and oxygen consumption are higher, while fat oxidation decreases comparing to normoxia. Results show that acute hypoxia causes increase of metabolism, carbohydrate and fat oxidation in rest conditions; more significant energy production from lipid metabolism indicated by the RER. At all exercise intensities in acute hypoxia are significantly increased carbohydrate oxidation, but no impact of fat oxidation at low- and moderate- exercise intensity. At high-exercise intensity body energy is produced by metabolism of carbohydrates. Glucose pulse points that hypoxia regulatory influence at the high exercise intensity is reduced. Acute hypoxia has a regulatory effect on metabolic rate, energy substrate ratio of rest and exercise conditions. Key words: indirect calorimetry, substrate oxidation, glucose pulse, normobaric acute hypoxia.
Adaptation of metabolism to acute normobaric hypoxia at rest and exercise conditions
Keywords: Bioloģija