Aktivēti oksifluorīdi redzamās gaismas luminoforos - Brice, Inga (Latvijas Universitāte, 2011)
Baltās gaismas diodes jeb LED lampas ir energoefektīvi gaismas avoti. Tādēļ joprojām aktīvi norisinās jaunu redzamās gaismas luminoforu, kas paredzēti baltas gaismas iegūšanai kopā ar zilu vai UV LED, pētījumi, lai uzlabotu gan emisijas efektivitāti, gan gaismas kvalitāti. Darbā sniegta informācija par dažādiem gaismas avotiem, salīdzinātas to priekšrocības un minēti trūkumi. Darbā izzināts, ka, lai iegūtu platas un intensīvas luminiscences joslas, luminoforiem no dažādiem oksīdiem, nitrīdiem utt. kā aktivatorus bieži izmanto Ce3+ un Eu2+ jonus. Darba praktiskajā daļā izveidota testa iekārtu luminoforu luminiscences intensitātes pētījumiem, izgatavoti ar Ce un Eu aktivēti oksifluorīdu stiklu un stikla keramikas paraugi un iegūtas to luminiscences intensitātes un spektri. Darbā secināts,ka paraugu luminiscences intensitāte ir salīdzināma ar komerciālo LED luminoforu luminiscences intensitāti, paraugu spektrā ir plata Ce3+ ar Ce aktivētajos paraugos un Eu2+ ar Eu aktivētajos paraugos luminiscences joslas. Karsētajiem paraugiem platā luminiscences joslas pārbīdās uz garo viļņu pusi. Darbs rakstīts latviešu valodā, satur 35 lapas, 25 attēlu, 2 tabulas un pielikumu. Atslēgvārdi: oksifluorīdi, luminofori, intensitāte, spektri. 2

White light-emitting diodes or LED lamps are energy-efficient light sources. Therefore, research is still actively taking place for new visible light luminophores, to be combined with a blue or UV LED to get white light. The purpouse is to improve the emission efficiency and light quality. The paper provides information on various lightsources, compares their advantages and lists disadvantages. The paper identifies that in order to obtain broad and intense luminescence band various oxides, nitrides, etc. are mixed with activators such as Ce3+ and Eu2+ ions to make phosphors. In the practical part of this paper a test equipment for measuring fluorescent intensity of phosphors was constructed and samples of oxyfluoride glass and glass ceramics activated by Ce and Eu were made to measure their luminescence intensity and obtain their spectra. The paper concludes that the sample luminiscence intensity is comparable to the luminiscence intensity of commercial LED luminophores. The spectrum of sample is a wide luminescence band of Ce3 for samples activated by Ce and Eu2+ for samples activated by Eu. The maximum of the luminescence band of heated samples moves to the long-wave side.
Activated oxyfluorides for visible light phosphors
Keywords: Fizika