Urodinamisko rādītāju analīze sievietēm ar urīna nesaturēšanu un to nozīme slimības diagnostikā un ārstēšanā - Pilsētniece, Zane (Latvijas Universitāte, 2022)
Urīna nesaturēšana (UI) sastopama 25–45% sieviešu. UI terapijas algoritms atkarīgs no specifiska UI tipa. Urodinamiskie izmeklējumi (UDS) tiek uzskatīti par “zelta standartu” apakšējo urīnceļu disfunkciju izvērtēšanā, tomēr viedokļi par UDS nozīmīgumu sievietēm ar UI atšķiras. Darba mērķis: izpētīt, kuri UDS lielumi palīdz noteikt specifisku UI tipu sievietēm un kā tie prognozē UI ķirurģiskas ārstēšanas iznākumu. Izdalīja grupas: slodzes, jaukta un urgenta UI. Analizēja UDS lielumu asociāciju ar specifisku UI tipu. Secinājums: efektīvākais veids, kā noteikt UI tipu sievietēm un plānot ārstēšanas algoritmu, ir kombinēt anamnēzi, fizikālu izmeklēšanu un konkrētus UDS rezultātus. Noteiktu UDS lielumu nozīme UI tipa noteikšanā un pēcoperācijas rezultātu prognozēšanā ir novitāte UDS pielietojumā sievietēm ar UI. Urīna nesaturēšana Urodinamika

Urinary incontinence (UI) occurs in 25-45% of women. The UI therapy algorithm depends on the UI type. Urodynamic (UDS) are emphasized as the “gold standard” in evaluating the lower urinary tract dysfunction however differing opinions on UDS use in women with UI exist. The aim: to investigate which UDS values differentiate a specific type of UI in women and how they predict the outcome of UI surgery. Stress, mixed and urge UI groups were set out. The association of UDS values and UI type was analysed. Conclusion: The most effective way to diagnose UI type and predict surgical outcome is to combine patient history and specific UDS parameters. The significance of specific UDS values in differentiating the UI type and predicting postoperative outcome is novel in the clinical use of UDS in women with UI. Urinary incontinence Urodynamics
Promocijas darbs
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Medicīna un farmācija; Medicīna; Veselības aprūpe