Uztura bagātinātāju lietošanas paradumi sieviešu vidū - Bernāne, Ieva (Latvijas Universitāte, 2021)
Uztura bagātinātāji ir produkti ikdienas uztura papildināšanai ar koncentrētām uzturvielām – vitamīniem, minerālvielām vai citām vielām ar uzturvērtību vai fizioloģisku ietekmi (Cine, 2018). Darba mērķis ir noskaidrot sieviešu paradumus uztura bagātinātāju lietošanas ziņā. Noskaidrot vai uztura bagātinātāju lietošana ir pamatota, balstīta uz speciālistu (ārstu, uztura speciālistu, farmaceitu) ieteikumiem, kādi ir kritēriji pēc kuriem sievietes izvēlas iegādāties uztura bagātinātājus. Iegūtie dati liecina, ka visizplatītākais iemesls uztura bagātinātāju lietošanai ir imunitātes stiprināšana, uztura bagātinātāji ādai, matiem, nagiem un nervu sistēmai. Noteicošie faktori, kas palīdz uztura bagātinātāju izvēlē ir sastāvs, farmaceitu vai farmaceita asistentu konsultācija un ārsta ieteikumi.

Dietary supplements are products for supplementing the daily diet with concentrated nutrients - vitamins, minerals or substances with a nutritional value or physiological impact (Cine, 2018). The aim of the bachelor work is to find out the usage of dietary supplements of Latvian women. To find out whether the use of dietary supplements is justified, based on the recommendations of specialists (doctors, nutritionists, pharmacists), what are the criteria according to which women chooses to buy dietary supplements. It was found, that the most common reasons for taking dietary supplements are the strengthening of immunity, dietary supplements for skin, hair, nails and the nervous system. Reasons that help in the selection of dietary supplements include composition, advice form pharmacists or pharmacist assistants and advice from a doctor.
Dietary supplement use in women
Keywords: Farmācija; uztura bagātinātāji; lietošanas paradumi; blakusparādības; lietošanas riski