1,4 - dihidropiridīnu mijiedarbība ar peroksinitrītu - Livšina, Jekaterina (Latvijas Universitāte, 2013)
Peroksinitrīts ir toksisks slāpekļa oksīda metabolīts, kurš izraisa audu bojājumus išēmijas un sepses apstākļos. Vielas, kuras spētu reaģēt ar peroksinitītu var izmantot kā aizsarglīdzekļus pret peroksinitrīta toksisko darbību un turpmāk attīstīt kā pretišēmijas un pretsepses preparātus. DNS ir viena no peroksinitrīta toksiskas darbības mērķa molekulām, peroksinitrīts izraisa DNS vienpavediena pārrāvumus un modificē bāzes. 1,4-dihidropiridīni (1,4 - DHP) ir perspektīva savienojumu klase aizsarglīdzekļu meklējumiem. Darba mērķis bija pārbaudīt 1,4 - DHP rindu uz spēju samazināt plazmīdā izraisītus DNS bojājumus reakcijā in vitro. Pierādīts, ka visi izpētītie 1,4 - DHP spēj samazināt peroksinitrīta izraisītos bojājumus DNS reakcijā in vitro. No tiem AV-154-Na ir visefektīvākais.

Peroxynitrite is a a toxic metabolite of nitric oxide, it causes tissue damage in ischemic tissues and under sepsis. Compounds able to reacts with peroxynitrite are prospective for defence against toxic action of peroxynitrite and development of antiischemic drugs and remedies against sepsis in the future. DNA is one of peroxynitrite molecular targets. It caises DNA single strand breaks and modifies bases. 1,4 dihydropyridines (1,4 - DHP) appear to be a prospective class of compounds for search of protectors. Aims of the study was to test a group of 1,4 - DHP for capability to decrease DNA damage caused by peroxynitrite in a plasmid in reaction in vitro. It was shown that all 1,4 – DHP which were investigated in this study can reduce peroxynitrite induced DNA damage in vitro. AV-154-Na is the most effective.
Interactions of 1,4 - dihydropyridines with peroxinitrite
Keywords: Farmācija