Universāli apmācāms skaidrojošo vārdnīcu strukturālās marķēšanas rīks - Pretkalniņa, Lauma (Latvijas Universitāte, 2009)
Darbā apskatīts jautājums, kā izstrādāt pielāgojamu programmnodrošinājumu latviešu valodas skaidrojošo vārdnīcu strukturālai marķēšanai, no vizuāla formatējuma iegūstot pēc iespējas precīzu šķirkļu struktūras atainojumu XML formātā, atbilstošu iepriekš dotai XML shēmai. Izstrādājamā rīka mērķis ir ļaut leksikogrāfam bez zināšanām datorikā, programmēšanā, tai skaitā regulārajās izteiksmēs, ar maksimāli vienkāršiem, intuitīviem līdzekļiem iegūt konkrētai, esošai vārdnīcai pielāgotu automātisku marķētāju. Darbā ir aprakstīti gan izstrādātie marķēšanas rīka darbības principi, gan realizētais prototips.

The paper considers the problem (question) how to develop adjustable software for the structural mark-up of Latvian language explanatory dictionaries. The software is based on the idea of obtaining an accurate portrayal representation of entities’ structures in XML format from visual formatting. Obtained XML structure corresponds to the appropriate XML schema. The main purpose of the developed tool is to allow the lexicographer without knowledge in computer science, programming, including regular expressions, with a maximum of a simple, intuitive means to obtain a customized automatic mark-up tool for the concrete, existing dictionary. The paper describes both the operating principles of the developed mark-up tool and the realized prototype
Universally trainable structural markup tool for explanatory dictionaries
Keywords: Datorzinātne