Trīs „neparastie” kari Eiropā 1939.g. rudenī: izvērtējums Latvijas presē un diplomātiskajos dokumentos - Medisons, Jānis (Latvijas Universitāte, 2010)
Krievijas vēsturnieks A.Šubins ir izvirzījis teoriju par trīs „neparastiem” kariem Eiropā 1939.gada rudenī. Viņš apgalvo, ka nevar runāt par Pasaules kara sākumu 1939.gada rudenī, bet vienīgi par Eiropas mēroga karu. Turklāt šis karš ir sācies kā trīs atsevišķi kari – Vācijas iebrukums Polijā, Dīvainais karš un PSRS iebrukums Polijā. Katrs no tiem savā ziņā bija neparasts – Vācijas iebrukums Polijā ir bijis pirmais „zibenskarš”, Dīvainais karš bijis neparasts tādēļ, ka ticis pieteikts, bet aktīva karadarbība nenotika, PSRS iebrukums Polijā – tādēļ, ka karadarbība norisinājās bez kara pieteikuma. Visi šie konflikti ir atspoguļoti Latvijas presē un diplomātu ziņojumos. Maģistra darba mērķis ir izanalizēt 1939.g.septembrī sākušos militāros konfliktus, balstoties uz Latvijas preses materiāliem un diplomātu ziņojumiem.

Russian historian A.Shubin has promoted theory about three „uncommon” wars in Europe in autumn 1939. He declares that it impossible to speak about beginning of World War, but only about Europa scale war. Furthermore, this war started as three seperate wars – German invasion in Poland, Phoney war an USSR invasion in Poland. Every of those was at the root uncommon – German invasion in Poland was first „blitzkrieg”, Phoney war was uncommon, because it was declared, but there was no active military operations, USSR invasion – because military operations occured without declaration of war. All of these conflicts are reflected in Latvian press and in reports of Latvian diplomāts. Aim of the master research is to analyse conflicts beginning in September 1939, using Latvian press an reports of diplomāts.
Three „phoney” wars in Europe in autumn 1939: appraising in Latvian press and diplomatic documents
Keywords: Vēsture