Sintēzes parametru ietekme uz divkomponentu litija ortosilikātu un litija metatitanātu saturošu materiālu luminiscences īpašībām - Seņko, Mareks (Latvijas Universitāte, 2023)
“Sintēzes procesa ietekme uz divkomponentu litija ortosilikāta un litija metatitanātu saturošu materiālu luminiscences īpašībām”. Seņko M., darba vadītājs: vadošais pētnieks Dr. chem. Zariņš A. Zinātniskais konsultants: pētnieks Mg. chem. Dutovs A. Maģistra darbs. 47 lapaspuses, 19 attēli, 3 tabulas, 49 literatūras avoti, 9 pielikumi. Latviešu valodā. Literatūras apskatā aprakstīti kodoltermiskās sintēzes pamatprincipi, litiju saturošu savienojumu un to sistēmu īpašības, biežāk izmantotās sintēzes metodes (cietfāžu un sola-gēla) un apskats par fotoluminiscences izcelsmi litiju saturošās keramikās. Eksperimentālajā daļā veic divkomponentu litija ortosilikāta (Li4SiO4) un litija metatitanāta (Li2TiO3) saturošu materiālu sintēzi ar cietvielu un sola-gēla metodi, papildus, iegūst vienkomponentu maisījumu no atsevišķi sintezētiem Li4SiO4 un Li2TiO3 pulveriem. Iegūtajiem vienkomponentu un divkomponentu paraugiem veica fāžu sastāva analīzi ar pulvera rentgendifraktometrijas metodi, analizēja luminiscences īpašības ar fotoluminiscences metodi un izvērtēja virsmu un tās sastāvu ar skenējošo elektronu mikroskopiju – enerģijas dispersijas rentgenstarojuma spektrometriju. Balstoties uz iegūtajiem rezultātiem, novērtēja sintēzes metodes un parametru ietekmi uz iegūto paraugu luminiscences īpašībām.

“Effect of the synthesis parameters on the luminescence properties of lithium orthosilicate and lithium metatitanate containing materials”. Seņko M. Supervisor: senior researcher Dr. chem. Zariņš A. Scientific consultant: researcher, MSc. chem. Dutovs A. Master’s work. 47 pages, 19 figures, 3 tables, 49 references, 9 appendixes. In Latvian. In the literature review, the basic principles of thermonculear fusion, the properties of lithium-containing compounds and their systems, most popular synthesis methods (solid-state and sol-gel) and possible origin of photoluminescence in these materials were described. In the experimental part, the solid-state and sol-gel synthesis of two-component lithium orthosilicate (Li4SiO4) and lithium metatitanate (Li2TiO3) containing materials were produced. Furthermore, one-component mixture from previously synthesised seperate compound powders were obtained. For the prepared samples, phase composition analysis is performed using powder X-ray diffraction, luminescence properties are analyzed using photoluminescence method, surface analysis and composition were analysed using scanning electron microscopy – energy dispersive X-ray spectrometry. On the basis of the obtained results, the influence of the synthesis method and parameters on the luminescence properties of the obtained samples was evaluated.
Effect of the synthesis parameters on the luminescence properties of lithium orthosilicate and lithium metatitanate containing ceramics
Keywords: Ķīmija; LITIJA ORTOSILIKĀTS; LITIJA METATITANĀTS; SOLA-GĒLA SINTĒZES METODE; CIETVIELU SINTĒZES METODE; PULVERA RENTGENDIFRAKTOMETRIJA