Akomodācijas atpalikšanas saistība ar nespecifisku tuvuma darba diskomfortu - Panke, Karola (Latvijas Universitāte, 2015)
Maģistra darbs ir uzrakstīts latviešu valodā, uz 58 lapām. Tas satur 27 attēlus, 7 tabulas, 3 pielikumus un 52 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis: novērtēt akomodācijas atpalikšanas un citu redzes funkciju raksturojošo parametru saistību ar nespecifisku tuvuma darba diskomfortu. Metode: Akomodācijas atpalikšana tika mērīta ar Shin–Nippon SRW–5000 atvērta skata autorefraktometru 3 attālumos (40 cm, 30 cm un 34 cm), gan binokulāri, gan monokulāri. Subjektīvo simptomu novērtēšanai tika izmantotas CISS un Conlon aptaujas anketas. Rezultāti un secinājumi: Monokulāros apstākļos akomodācijas atpalikšana un SD ir lielāka kā binokulāros apstākļos, un palielinās, samazinoties darba attālumam. Atlasītai dalībnieku grupai tika novērota saistība starp Conlon anketas rezultātiem un heteroforijas lielumu 30 cm un 24 cm attālumā.

Master thesis is written in Latvian on 58 pages. It contains 27 images, 7 tables, 3 appendixes and 52 references to literature sources. Aim: Evaluate relationship between accommodation lag and other clinical test results with non specific near work discomfort. Method: Accommodation lag was measured both monocularly and binocularly at 3 distances (40 cm, 30 cm un 34 cm) using Shin–Nippon SRW–5000 open–field autorefractometer. Subjective complaints were collected through CISS and Conlon surveys. Results and conclusions: Monocular accommodation lag and SD is larger than binocular, and increases with closer viewing distance. For selected participants there was positive relationship between Conlon results and heterophoria at 30 cm and 24 cm.
Relationship between accommodation lag and non specific near work discomfort
Keywords: Fizika; akomodācija; akomodācijas atpalikšana; atvērta skata autorefraktometrs; tuvuma darba diskomforts; subjektīvās sūdzības