Reģionālā laikraksta “Auseklis” dienaskārtības un auditorijas dienaskārtības un vajadzību salīdzinājums - Kažoka, Dita (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darba “Reģionālā laikraksta “Auseklis” dienaskārtības un auditorijas dienaskārtības un vajadzību salīdzinājums”. Mērķis ir noskaidrot, vai reģionālās preses auditorija ir apmierināta ar iegūto informāciju un vai medija dienaskārtība ir atbilstoša lasītāju dienaskārtībai un vajadzībām, kā arī uzzināt ieteikumus no auditorijas pārstāvjiem, kādu informāciju viņi galvenokārt vēlētos saņemt. Darba teorētiskā daļa balstīta uz dienaskārtības, lietojuma un apmierinājuma teorijām, kā arī ieļauta literatūra par vajadzības jēdzienu, lokālo mediju un tā auditorijas skaidrojumu. Pētījumā izmantotas tādas pētnieciskās metodes, kā kvalitatīvā kontentanalīze, aptauja un salīdzinošā analīze. Empīriskajā daļā ar kontentanalīzes palīdzību noteikta laikraksta dienaskārtība, noskaidrojot, kurus no tematiem medijs piedāvā lasītājiem kā nozīmīgākos. Izklāstīti arī aptaujas rezultāti un konstatēta auditorijas dienaskārtība un vajadzības. Iegūtie kontentanalīzes un aptaujas dati salīdzināti, lai noteiktu līdzības vai atšķirības. Noskaidrots, ka laikraksta dienaskārtība un auditorijas dienaskārtība un vajadzības ir atšķirīgas, taču novērojamas arī nelielas līdzības. Laikrakstā visbiežāk apskatītās tēmas ir kultūra, sports un izglītība, taču auditorijai visvairāk interesē kultūra, izklaide un sociālā joma.

The aim of the bachelor thesis „Comparison of regional newspaper “Auseklis” agenda with audience agenda and needs”. Is to find out whether the regional press audience is satisfied with the information obtained and whether the media agenda is appropriate for the readers’ agenda and needs – as well as to find out suggestions from the audience what information its representatives would mainly like to receive. The theoretical part of the work is based on the theories of the agenda, use and gratification, as well as literature on the concept of necessity, the explanation of the local media and its audience. Research uses such research methods as qualitative content analysis, survey and comparative analysis. In the empiric part, with the help of a content analysis established the agenda of the newspaper, which of the themes media offers to readers as the most important. The results of the survey were also outlined and the audience’s agenda and needs were ifentified. The obtained content analysis and survey data are compared to identify similarities or differences. After analyzing the data, it became clear that the newspaper agenda and the audience's agenda and needs are different, but there are some similarities. The most frequently viewed topics in the newspaper are culture, sports and education, but the audience is most interested in culture, entertainment and the social sector.
Comparison of regional newspaper “Auseklis” agenda with audience agenda and needs
Keywords: Komunikācijas zinātne; dienaskārtība; auditorija; lokālais medijs; auditorijas vajadzības